Полозов через суд домагатиметься розслідування смерті Веджіє Кашка

Полозов через суд домагатиметься розслідування смерті Веджіє Кашка

Укрінформ
В окупованому Криму слідчий відмовив у задоволенні скарги адвоката Миколи Полозова на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за матеріалами перевірки загибелі 83-річної кримської татарки Веджіє Кашка під час її затримання російськими силовиками в Сімферополі.

Про це Полозов повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Слідчий слідчого відділу по Київському району Сімферополя ГСУ СК РФ по РК відмовив у задоволенні скарги, поданої на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашка, яка сталася 23 листопада 2017 року», - пише адвокат.

Полозов вважає, що даний факт свідчить про "заангажованість та неефективність у розслідуванні цієї справи" і має намір оскаржити в судовому порядку відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Кашка.

"Абсолютно очевидна заангажованість і неефективність у розслідуванні цієї справи російськими силовиками, разом з тим, необхідно використовувати всі засоби правового захисту в рамках цієї юрисдикції, в тому числі і судовий порядок. У зв'язку з цим мною буде підготовлена ​​скарга на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Веджіє Кашка в порядку ст. 125 КПК РФ, тобто в суд ", - заявив адвокат.

Читайте також: Полозов оскаржив відмову від порушення справи за фактом загибелі Веджіє Кашка

Полозов нагадав, що під час спецоперації із затримання Веджіє Кашка та її близьких друзів Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Казима Аметова і Руслана Трубача жінці стало погано, а через 30 хвилин вона померла в машині швидкої допомоги дорогою в лікарню.

Однак, за його словами, слідство не стало встановлювати суттєві обставини смерті Кашка.

"Разом з тим, за свідченнями очевидців, щодо Веджіє Кашка застосовувалася фізична сила і психологічний тиск. Крім того, навіть з матеріалів перевірки випливає, що слідчий МВС, яка проводила слідчу дію - виїмку щодо Веджіє Кашка, робила це вже після того, як Веджіє Кашка стало погано, прямо в кареті швидкої допомоги. І згідно з протоколом, слідча дія тривало близько півгодини. Тобто, фактично той час, коли Веджіє Кашка мали везти в стаціонарну лікарню, в реанімацію, слідчий спокійно тримала машину з нею і лікарями, заповнюючи свої протоколи ", - зазначив адвокат.

За словами Полозова, робота з оскарження відмови в порушенні справи за фактом смерті Кашка буде продовжена вже в судовому порядку.

"Безумовно, ми постараємося вичерпати всі засоби правового захисту в рамках російської юрисдикції. І в подальшому будемо звертатися в міжнародні інстанції", - підкреслив Полозов.

Як повідомлялося, 23 листопада 2017 року пройшли затримання і арешти чотирьох кримських татар: Бекіра Дегерменджі, Руслана Трубача, Кязима Аметова і Асана Чапуха. Свідком цих подій стала ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, яка також була затримана. У той день її серце зупинилося в машині швидкої допомоги.

"Влада" відмовилися порушувати справу за фактом її смерті. Адвокат Микола Полозов подав скаргу в російський Слідчий комітет на постанову про відмову в порушенні кримінальної справи за фактом загибелі ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-