Кримський художник представив

Кримський художник представив "Клаптикове шиття України"

Укрінформ
У Києві в музеї Лесі Українки відкрилася виставка "Символ. Традиція. Печворк".

Експонати, виконані руками не художників, а звичайних киян, демонструють зразки традиційного орнаменту, адаптованого до умов сучасності.

Виставка відкрита в рамках проєкту "Клаптикове шиття України", реалізованого під керівництвом народного художника України Мамута Чурлу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Експонати - це експериментальні твори, в яких реалізований кримський досвід роботи з народним мистецтвом. Суть цього досвіду в розшифровці смислів древніх знаків традиційного орнаменту і адаптація його до умов сприйняття в сучасному середовищі ", - сказав під час відкриття виставки Чурлу.

За його словами, виставка "Символ. Традиція. Печворк" показує, що звичайні громадяни, які не володіють навичками художньої творчості, можуть стати майстрами сучасного народного мистецтва в стилі печворк.

Художник подякував співробітникам музею, зокрема Майї Чумак, за підтримку проєкту, а також всім його учасникам - Наталі Бондар, Марії Макаревич, Ганні Максименко, Олені Присяжнюк і Наталі Шепель, роботи яких були представлені на виставці.

Як вважає Чурлу, виставка, що відкрилася, "увійде в історію української народної творчості як початок процесу адаптації традиційного мистецтва до сучасних реалій".

За словами однієї з учасниць Наталії Бондар, проєкт, запропонований Чурлу, цікавий і дуже важливий, оскільки "орнаментальні образи-обереги - це своєрідний код високої духовності нашого народу".

Проєкт "Клаптикове шиття України" стартував 2017 року. Його мета - адаптація елементів традиційного народного мистецтва до умов сучасної культурної діяльності. Ідея проєкту виникла у художників, натхнених технікою клаптикового шиття, які вирішили представити традиційні елементи української вишивки та килимові орнаменти в жанрі декоративно-прикладного мистецтва. Даний вид рукоділля, що здавна існував на Сході і в 19 столітті здобув популярність у США і Європі, традиційно використовував різноманітні текстильні фактури з уже нанесеним візерунком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-