У Криму кількість учнів з навчанням українською зменшилась у 150 разів

У Криму кількість учнів з навчанням українською зменшилась у 150 разів

Укрінформ
Після окупації Криму кількість учнів, які навчаються українською мовою, зменшилася в 150 разів, і формально на півострові залишилася лише одна школа з українською мовою навчання.

Про це заявив працівник Постійного представництва України при Відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві на Форумі ООН з питань меншин.

"До окупації в Криму та Севастополі функціонувало 660 шкіл. Усі діти вивчали українську мову, майже 13 тисяч навчалися цією мовою, понад 2 тисячі – кримськотатарською мовою. З 2014 року, коли Росія використала так званий "захист російськомовного населення" в якості фальшивого приводу для окупації, кількість українських шкіл в Криму скоротилося на 87%. В 150 раз, в 150 раз зменшилася кількість учнів в Криму, які навчаються на українській мові. Формально залишилася лише одна така школа", - заявив він.

Крім того, у тимчасово окупованому Криму дуже скоротилася і кількість навчальних закладів із вивченням кримськотатарської та української мов та учнів в них, як і відбулося скорочення навчального часу для викладання цих мов, що "свідчить про грубе порушення окупаційною владою прав українців та кримських татар на освіту".

"Для надання допомоги дітям, права яких порушуються в АР Крим та Севастополі, Україною створені усі умови для вивчення української мови, літератури та історії дистанційно з допомогою інформаційних технологій. Україна висловлює глибоку занепокоєність ситуацією, яка склалася в сфері освіти на окупованій Російською Федерацією території. Ми закликаємо окупаційну владу виконувати свої зобов’язання, а міжнародні моніторингові механізми тримати ситуацію в АР Крим та Севастополі під пильним контролем", - наголосив український дипломат.

Читайте також: Як українські дипломати протистояли провокаціям Росії на форумі ООН

Він додав, що порушення прав громадян на освіту рідною мовою та вивчення української та кримськотатарської мови є одним з головних викликів, пов’язаних з тимчасової окупацією території АР Крим та Севастополя. При цьому, незважаючи на увагу на це з боку міжнародного співтовариства, що знайшло відображення в низці резолюцій ГА ООН, а також проміжного рішення Міжнародного суду ООН, окупаційна влада відмовляється виконувати свої зобов’язання.

Як повідомлялося, 28-29 листопада в Женеві відбулася 12-та сесія Форуму з питань меншин. Його головною темою було "Освіта, мова і права людини меншин".

На форум прибув незаконно обраний до Держдуми Росії від окупованого Криму колаборант Руслан Бальбек. У цьому зв'язку Україна зробила низку кроків для попередження керівництва форуму про нелегітимність участі представників окупаційної влади Криму та їхніх поплічників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-