Кримськотатарська автономія: Меджліс закликає внести законопроєкти до ВР

Кримськотатарська автономія: Меджліс закликає внести законопроєкти до ВР

Заява
Укрінформ
Меджліс кримськотатарського народу ухвалив заяву, в якій говориться про необхідність негайно внести на розгляд Верховної Ради законопроєкти про кримськотатарську автономію і права корінних народів.

Текст заяви оприлюднений на сторінці в Facebook голови Меджлісу кримскотатасркого народу Рефата Чубарова.

«Будь-які договори, рішення або дії влади будь-якої держави, пов'язані з територією тимчасового окупованого Російською Федерацією Криму, включаючи прилеглі акваторії Чорного і Азовського морів, Керченської протоки і затоки Сиваш, які обмежують права та інтереси кримськотатарського народу - корінного народу Криму, є неправомірними з моменту їх прийняття або здійснення, а зміст прийнятих без участі кримськотатарського народу договорів і угод у цій сфері є таким, що не відповідає вимогам природного, звичаєвого і договірного міжнародного права», - йдеться в заяві.

Меджліс кримськотатарського народу закликав Президента Володимира Зеленського «негайно подати до Верховної Ради України законопроєкти, підготовані Робочою групою Конституційної комісії: «Про внесення змін до Розділу Х Конституції України «Автономна Республіка Крим», «Про статус кримськотатарського народу», «Про корінні народи України».

Читайте також: Зеркаль: Програш Росії в суді ООН дозволить Україні вимагати компенсацію

Як повідомлялося, в травні 2017 року в Україні була створена Робоча група з напрацювання пропозицій змін і доповнень до Конституції України щодо АР Крим. До її складу увійшли народні депутати всіх фракцій, провідні правознавці та юристи, а також представники Меджлісу кримськотатарського народу. У квітні 2018 року робоча група завершила роботу над поправками та прийняла текст змін і доповнень.

Після зустрічі Президента України Володимира Зеленського з лідерами кримських татар народний депутат України Мустафа Джемілєв розповів, що Зеленський підтримує ідею створення кримськотатарської автономії.

Пізніше Президент України заявив, що надання автономії кримським татарам - один із шляхів підтримки корінного народу Криму, але це не спростить деокупацію Криму.

13 листопада Постійний представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявив, що питання кримськотатарської автономії потрібно винести на більш широкий дискурс, так як суспільство не розуміє, про що йде мова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-