Показання свідків проти фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» ФСБ отримала під тиском - адвокат

Показання свідків проти фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» ФСБ отримала під тиском - адвокат

Укрінформ
В діях співробітників ФСБ Росії вбачаються ознаки перевищення посадових повноважень - тиск на свідка, який дав свідчення проти Енвера Сейтосманова, одного з фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір».

У середу, 16 жовтня, Південний окружний військовий суд м. Ростов-на-Дону долучив до матеріалів справи Сейтосманова відповідь так званого «Головного військово-слідчого комітету по Криму», в якому визнається факт психологічного і фізичного тиску співробітника ФСБ на свідка Бекірова, заявив адвокат Еміль Курбедінов в відео, яке опубліковала уFacebook «Кримська солідарність».

«У ході сьогоднішнього засідання я долучив відповідь «військово-слідчого комітету по Криму», в якому було зазначено, що в діях співробітників ФСБ, наразі не встановлених, вбачаються ознаки злочину, а саме перевищення посадових повноважень і з цього приводу проводиться перевірка ... це підтверджує те, що ми говоримо протягом багатьох років, а саме - як, якими методами збираються докази по таких справах», - заявив Курбедінов.

За його словами, сам свідок Бекіров у суді заявив, що під час допиту при підписанні протоколу на нього чинився «психологічний і фізичний тиск, і з цього приводу він відправив заяву про злочин щодо співробітника ФСБ».

Читайте також: За останні пів року в Криму стало більше вдвічі політв'язнів - активістка

Крім того, у суді було заявлено клопотання про долучення листа так званої прокуратури Криму, в якому говорилося, що під час утримання Сейтосманова в сімферопольському СІЗО -1 неодноразово порушувалися його права, зокрема, йому не надавали необхідну медичну допомогу, у зв'язку з чим в адміністарції СІЗО було направлено два подання.

"Це пояснює, чому СІЗО долучив до матеріалів справи вкрай негативну характеристику на Сейтосманова - в помсту за ті скарги, які були подані захистом і самим Сейтосмановим на адміністрацію СІЗО Сімферополя", - пояснив Курбедінов.

Він зазначив, що його підзахисного Сейтосманова "прив'язують до так званої севастопольської групи "справи Хізб ут-Тахрір".

"У цій групі організатором був оголошений Руслан Зейтуллаєв і сьогодні говорять про те, що він, нібито, теж був організатором осередку в м.Севастополі та йому загрожує від 15 до 20 і довічно років позбавлення волі у колонії суворого режиму", - сказав Курбедінов.

Читайте також: За п'ять років окупанти переселили до Криму 140 тисяч росіян

Як повідомлялося, Сейтосманова обвинувачують у скоєнні злочину за частиною 2 статті 205.5 Кримінального кодексу Росії "Участь в діяльності терористичної організації". Братів Ернеса і Енвера Сейтосманових російські силовики затримали 10 травня 2019 року в с. Тиловому Балаклавського району Севастополя після обшуків.

Ернеса згодом відпустили. Енверу вручили постанову про порушення кримінальної справи. На наступний день Ленінський районний "суд" Севастополя заарештував Енвера Сейтосманова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-