Презентували книгу

Презентували книгу "Історичний шлях кримськотатарського народу в Литву"

Фото
Укрінформ
Представлена ​​в п'ятницю в Укрінформі книга "Історичний шлях кримськотатарського народу в Литву" важлива для України не лише в контексті окупації Криму, а й як приклад толерантного співіснування в Європі ісламу і християнства.

Про це під час презентації видання сказав програмний директор Кримського дому Алім Алієв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ця книга для нас сьогодні важлива насамперед не тільки в контексті Криму, в контексті окупації півострова, але напевно в першу чергу в контексті розуміння і переосмислення нашої спільної європейської історії, бо представлена в цій книзі тема кримських татар, мусульман і співіснування їх з християнами в Європі - це дуже показовий для нас приклад, яким чином ми повинні співіснувати сьогодні”, - сказав Алієв.

На думку автора проєкту, директора громадської організації «East European Cooperation» Беатріче Білявців, історія кримських татар в Європі безпосередньо пов'язана з історією Великого князівства Литовського.

Читайте також: Зеленський готовий обговорювати створення автономії з кримськими татарами

“Втім, саме цей період в українській історіографії досі лишається малодослідженим. На основі досліджень ми вперше побудували історико-культурний маршрут кримськотатарського народу з Криму через сучасні Україну та Білорусь до Литви. Через цю історичну мандрівку можемо зауважити трансформацію кримських татар у литовських татар, нащадки яких переселилися на території сучасних Литви, Польщі та Білорусі і зараз живуть там”, - сказала директорка ЕЕС під час представлення видання.

"На мій погляд це найкращий приклад толерантного ісламу і співіснування мусульманського світу разом з християнством", - зазначила Білявців.

Вона підкреслила, що презентоване видання - лише перший крок до перетворення путівника з унікальним історичним матеріалом в популярний туристичний маршрут, який ще більше зв'яже Литву і Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-