Суд РФ ігнорує фальсифікації у справі кримських татар - адвокати

Суд РФ ігнорує фальсифікації у справі кримських татар - адвокати

Відео
Укрінформ
Адвокати, які беруть участь у захисті фігурантів ялтинської "справи Хізб ут-Тахрір", заявили клопотання про численні фальсифікації у матеріалах справи.

Про це йдеться у відео, опублікованому в Facebook "Кримською солідарністю".

"Я заявив клопотання про винесення окремої ухвали щодо співробітників ФСБ, які, на нашу думку, сфальсифікували докази, а саме, підробили підписи у деяких протоколах оглядів предметів і документів", - повідомив Едем Семедляєв.

Крім того, адвокат розповів, що не знайшов у матеріалах справи документ, який за його клопотанням і з дозволу суду був долучений до справи 17 липня 2018 року.

"У результаті цього я клопотав про допит секретаря судового засідання: чи підшивала вона все-таки цей документ", - заявив Семедляєв.

Адвокат Оксана Железняк заявила два клопотання в інтересах фігуранта справи Інвера Бекірова.

"Перше - щодо листівок, які нібито за показаннями свідків були направлені до адміністрації міста Ялти. Згідно з адвокатськими запитами, такі листівки не відправлялися ніколи. Це клопотання судом задоволене", - повідомила Железняк.

Читайте також: Двох фігурантів бахчисарайської справи етапували до ростовського СІЗО

Друге клопотання, повідомила вона, задоволене не було, воно стосується фотографії сторожки, яка представлена ​​в матеріалах справи як конспіративне місце зустрічей, "що суперечить показанням свідків, допитаних у ході судових засідань".

Адвокат Еміль Курбедінов заявив клопотання щодо показань свідка, який свідчив проти його підзахисного і з яким він нібито познайомився в мечеті.

"Свідок стверджує, що бачив підзахисного в мечеті, але свідок навіть не знає, як виглядає ця мечеть. Цей факт викриває брехню даного свідка, але суд не прийняв цей аргумент", - повідомив адвокат.

Він навів ще один доказ необгрунтованості аргументів обвинувачення, також відхилений судом як такий, що "не має відношення до справи".

"Протягом п'яти років експерти ФСБ кажуть, що такі слова як "сохбет" є специфічною термінологією Хізб ут-Тахріра. На спростування цього я просив долучити до справи копії журналу "Сохбет", який видається тисячами примірників у Росії, у Татарстані і вільно продається в офіційних торговельних точках, що доводить абсолютно неправильні висновки експертів щодо цього слова", - пояснив Курбедінов.

Адвокат Сергій Локтєв, який виступає в інтересах Усеїна Куку, повідомив, що експерти, які готують висновок, не були попереджені про відповідальність за свої дії.

"Підписка про відповідальність була дана 30 грудня 2016 року, тобто після того, як було проведено експертне дослідження, однак суд, вже посилаючись на той самий експертний висновок, повідомив, що експертам було роз'яснено їх права і відповідальність, і тому нібито немає підстав для відкликання цього експертного висновку", - повідомив Локтєв.

Загалом, зауважив він, спостерігається порушення процесу судочинства, в результаті чого у "справі очевидним є обвинувальне ухилення".

У середу засідання у справі ялтинської групи "справи Хізб ут-Тахрір" у Південному окружному військовому суді м. Ростов-на-Дону триває. Судді допитують фігурантів цієї справи.

Як повідомляв Укрінформ, фігуранти ялтинської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеїн Куку, Муслім Алієв, Інвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх обвинувачують в тероризмі і причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-