МЗС розраховує на візит Міятович до окупованого Криму з дотриманням усіх процедур

МЗС розраховує на візит Міятович до окупованого Криму з дотриманням усіх процедур

Ексклюзив
Укрінформ
У МЗС України сподіваються, що візит до тимчасово окупованого Криму комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович відбудеться з дотриманням усіх необхідних процедур, передбачених її мандатом і міжнародним правом.

Про це заявив Укрінформу заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, коментуючи повідомлення російських ЗМІ про очікування візиту Міятович до Криму.

"Очевидно, що деякі московські ЗМІ ще не повикидали червневі кремлівські "нотатки для преси". МЗС уже коментувало на початку літа московські реляції "про виконання Міятович так званих домовленостей з Москвою про її поїздку до Криму на запрошення РФ". Ми можемо мати багато претензій до Ради Європи, але хочеться вірити, що посадовці з таким досвідом, як Дуня Міятович, не вчинять професійного самогубства, і не поїдуть на окуповані території без дотриманням всіх необхідних процедур, які передбачені як її мандатом, так і міжнародним правом", - зазначив Кислиця.

Він додав, що Міятович перебуває у Страсбурзі, минулого тижня зустрічалася з українським режисером, колишнім бранцем Кремля Олегом Сенцовим і українськими дипломатами, а українська місія у Раді Європи працює над параметрами її майбутніх візитів в Україну.

Читайте також: Міятович збирається до Криму, але строки ще не визначені

Дипломат також наголосив, що для України міжнародний моніторинг у Криму - це "не піар-акція, як для Москви", а копітка, системна і постійна робота щодо виконання окупантом своїх обов‘язків відповідно до норм міжнародних конвенцій та українського законодавства, на необхідність застосування якого вказують доповіді ООН.

Насамкінець Кислиця зауважив, що, як казав один літературний персонаж, "не читайте зранку совєцьких газет".

"Ця порада залишається актуальною і щодо російських ЗМІ", - підкреслив заступник міністра.

Як повідомило 7 жовтня "Эхо Москвы", Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович, як очікується, розпочне візит до окупованого Криму.

Міністерство закордонних справ України 12 червня, коментуючи повідомлення російських ЗМІ про нібито узгоджений візит Комісара РЄ з прав людини Дуні Міятович до тимчасово окупованої АР Крим, заявило, що українська сторона не перший рік порушує питання необхідності моніторингу ситуації з правами людини на окупованому півострові, і саме Україна послідовно наполягала на проведенні такого візиту, і не одного, а на регулярній основі.

Читайте також: Окупанти у Криму будуть показувати Міятович "потьомкінські села" - Клімкін

Водночас у МЗС зазначили, що станом на 12 червня між Комісаром Ради Європи і українською стороною немає домовленостей щодо конкретних дат візиту, і наголосили, що головне – це чітке узгодження з українською стороною параметрів і програми такого візиту, а роль у цьому процесі Росії обмежується виключно її обов’язками як держави-окупанта.

11 червня в Офісі комісара з прав людини Ради Європи підтвердили, що Міятович планує відвідати анексований півострів. При цьому додали, що "є багато питань, які необхідно уточнити, щоб вона могла займатися правозахисною діяльністю в Криму".

Напередодні пресслужба Міністерства закордонних справ Росії заявила, що "досягнуто домовленості стосовно візиту комісара РЄ з прав людини Міятович до Криму 7-11 жовтня цього року".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-