«Форум» для десятка нерозбірливих і крадений логотип

«Форум» для десятка нерозбірливих і крадений логотип

Укрінформ
«Турецько-кримський економічний форум» став черговою спробою Росії легалізувати анексію Криму

Ситуація, що виникла в Стамбулі з проведенням так званого «Турецько-кримського економічного форуму» – непоодинокий випадок створити ілюзію російського Криму – як у Туреччині, так і по всьому світу. Різні форми, обгортки, лозунги, за якими стоїть одне – визнання Криму російським та, як наслідок, зняття санкцій. Укрінформ неодноразово писав про подібні провокації в різних країнах світу.

Цього разу більш детально про останні події в Туреччині – країні, де дотримуються твердої позиції щодо анексії та не втомлюються заявляти публічно на найвищих офіційних рівнях, що Крим – це Україна, а його анексія – незаконна й ніколи не буде визнана Анкарою. Але, очевидно, у Москві мають надію цю думку змінити й наполегливо над цим працюють на різних рівнях. А коли напряму не вдається, то обирають досить вигадливі схеми.

БАЖАЮЧИХ ГРАТИ З «ВОГНЕМ» КРИМСЬКИХ САНКЦІЙ НЕБАГАТО

Останні дні вересня підкинули додаткових задач українським дипломатам у Туреччині – стало відомо, що у Стамбулі пройде «Турецько-кримський економічний саміт», у ході роботи якого планують розвивати і поглиблювати «співпрацю Туреччини та Криму в логістиці, сільському господарстві, туризмі, сферах будівництва та енергетики, розширювати можливості експорту, імпорту та інвестицій».

Досить ризиковане, поза правовою площиною завдання, з огляду на те, що після незаконної анексії півострова було введено санкції на будь-які ділові контакти, розвиток бізнесу із структурами, постачання товарів на окупований півострів тощо.

За роки окупації вже назбиралося і великих, і малих скандалів, судових справ із цього приводу. Згадаймо лиш німецький Siemens, після постачання електротурбін якого для проекту в Тамані, на території РФ, вони опинилися в Криму. Справа не додала компанії авторитету, а для інших стала хорошим уроком. Після того, як у серпні 2017 року Євросоюз розширив санкції проти Росії, включивши в санкційні списки три компанії й трьох осіб, причетних до постачання турбін в окупований Крим, у світі поменшало бажаючих «грати» з кримськими санкціями. Але все ж не всі усвідомлюють існуючі ризики.

На «кримський форум» у Стамбулі прийшло з десяток представників бізнесу й то – далеко не провідних компаній чи серйозних бізнес-гравців. От тільки бажання Москви добитися визнання Криму російським та відміни санкцій – меншим не стало. І продовжують з’являтися по всьому світу «союзи дружби та співпраці», «культурні центри» та «спілки», фактична ціль яких – ініціювати провокативні заходи, тримати кримське питання в інформаційному просторі та невпинно повторювати мантру про легітимність кримського референдуму та приналежність Криму РФ. І розрахунок у досягненні цілі не варто недооцінювати, він досить чіткий.

РЕЄСТРАЦІЯ В МЕЖАХ ЗАКОНУ, ПРОВОКАЦІЇ ЗАМАСКОВАНІ

Загалом, більшість заходів, часто сумнівного і провокативного характеру, проводяться під егідою громадських організацій, тому притягнути їх до відповідальності без врахування контенту зустрічей не є простою справою. Здебільшого, всі ці організації зареєстровані згідно з чинним законодавством країн, де були створені, їх очолюють місцеві, до протизаконних дій не вдаються, а провокації маскують під гарними лозунгами та деклараціями.

Наприклад, на «кримському форумі» в Стамбулі (якщо вірити повідомленням про захід у російських ЗМІ), одним із чільних меседжів було сприяння зростанню товарообігу між Туреччиною та Росією до 100 млрд доларів США. Учасники не лінувалися нагадати, хто саме окреслив таку ціль – рівень найвищий – Реджеп Тайїп Ердоган та Володимир Путін.

Дійсно, ця цифра була названа під час візиту турецького лідера до Москви у квітні цього року, але безсумнівно, не йшла мова про досягнення такого результату за рахунок налагодження економічних відносин з окупованим Кримом. Більше того, Реджеп Тайїп Ердоган при кожній слушній нагоді наголошує на тому, що Туреччина не визнавала і ніколи не визнає анексії Криму, поважає суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість України. Цей меседж звучить постійно і на рівні турецького МЗС. Так і у випадку із «кримським форумом» – Міністерство закордонних справ Туреччини прокоментувало факт його проведення, вказавши на незмінність позиції щодо незаконної анексії Криму, відсутність офіційних контактів із де-факто владою в Криму. Офіційна Анкара запевнила, що спроби легітимізувати анексію Криму не матимуть впливу на її політику. Але, очевидно, що в Москві дотримуються іншої думки. Серед учасників форуму, як вказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, виклавши візитівки учасників та фото з форуму в соцмережі, був російський дипломат, представник Генконсульства РФ у Стамбулі. Чи лише із цікавості ходять російські дипломати на такі «економічні форуми»…

КРИМСЬКІ ТАТАРИ ЗА СТОЛОМ З ОКУПАНТАМИ

Безперечно, дивує участь у заході й представника кримськотатарської громади. І не лише участь, а й організація самого заходу. Кримськотатарські спілки, культурні центри, інші громадські організації в Туреччині й по усьому світу засуджують анексію, не визнають окупації Криму, на всіх майданчиках, у тому числі міжнародних, вимагають повернення Криму, звільнення політичних в’язнів. То звідки ж на форумі в Стамбулі кримськотатарська складова?

Якщо ввести в пошук «Kırım Kalkınma Vakfı» (в російському варіанті «Фонд развития Крыма»), який значиться серед організаторів заходу, можна знайти цікаву інформацію. Створена кілька років тому організація своєю метою називає соціальний, культурний та економічний розвиток Криму, але при цьому активно лобіює російський інтерес, а риторика повністю збігається з основними меседжами роспропу. У результатах пошуку – і георгіївські стрічки, й карта півострова на фоні російського триколора, і сподівання, що ось-ось почнуться переговори Туреччини з Росією щодо Криму й налагодження діалогу в різних сферах, і обвинувачення на адресу України, яка, не визнаючи результатів «чесного референдуму», своїми діями на міжнародній арені фактично ізолювала Крим від усього світу. Особливе місце серед меседжів посідає апелювання до релігії, до єдності братів-мусульман, до необхідності підтримки тощо. Останній, очевидно, – якраз для турецької спільноти підготували. Враховуючи вплив релігії в Туреччині, зачіпання таких цінностей, заклики сумнівного характеру на релігійному підґрунті – досить провокативна та неетична справа. Але кого з пропагандистів хвилюють етичні аспекти?

СХЕМА ОРГАНІЗАЦІЇ ВІДПРАЦЬОВАНА: ПРИХОВАТИ Й ЗАВУАЛЮВАТИ

Загалом алгоритм дій у кожному конкретному випадку по організації подібних заходів, попри різну «обгортку», – дуже схожий. Зокрема, обирають майданчик із впливовим чи більш-менш розкрученим ім’ям і домовляються про проведення заходу. Часто навчальні заклади, готелі, конференц-зали навіть не уточнюють – що за захід, яка тематика, хто учасники. Адже, як було із тим самим «кримським форумом», до установи звертається громадська організація, яка нібито представляє інтереси кримськотатарського народу, має офіційну сторінку, на якій – гасла на захист кримських татар, їхніх інтересів, а на повірку – просування ідей, які стовідсотково збігаються з інтересами Росії щодо Криму. Схема проста, але дуже дієва. А завдання головне – меседжі свої артикулювати, у соцмережах та ЗМІ повідомити, провести захід, а яку реакцію та наслідки отримує той, хто його «прихистив» – його проблеми.

Наприклад, проведення «Турецько-кримського економічного форуму» в Стамбулі 1 жовтня мало відбутися в одному з готелів мережі Hilton. Для організаторів провокації рівень такого майданчика лиш на руку – ім’я відомої готельної мережі додасть серйозності події. Якби не втрутилися в ситуацію Посольство України в Анкарі та Генконсульство в Стамбулі й не звернули увагу, не роз’яснили ситуацію, – мали б більш серйозний привід задуматися над політикою здачі приміщень в оренду. А от у Polat Renaissance Hotel вчинили по-іншому. Сюди учасники «Турецько-кримського економічного форуму» звернулися фактично у переддень заходу, після відмови у Hilton. Очевидь, і в цьому готелі особливо не розбиралися – хто, для чого і чому (принаймні так аргументують своє рішення) – приміщення надали, сервіс забезпечили, а в результаті отримали гроші окупанта, бан від українських клієнтів та відповідну рекламу.

ДЕ НЕ ДАДУТЬ ЗГОДИ ПРО УЧАСТЬ, ВКРАДУТЬ ЛОГОТИП

Ще один випадок створення видимості турецької співпраці з організаціями та структурами в окупованому Криму стався цими днями. У Сімферополі було неправомірно використано логотип Стамбульського технічного університету в анонсі заходу, де цей навчальний заклад участі брати апріорі не мав.

І це не дрібниця, як може здатися на перший погляд. Лого університету, одного з провідних вишів країни, був використаний у анонсі так званого «наукового конгресу», який відбувається цими днями у Сімферополі, на окупованій території. Коли до керівництва Стамбульського технічного університету звернулися журналісти, там лиш руками розвели: університетське лого використане без відома та дозволу ректорату. А от чи прибрали цей логотип з афіші, чи згадувався університет у виступах – це перевірити фактично неможливо, адже ніхто на так званий «Міжнародний конгрес з обробки турецьких мов у комп’ютерному середовищі TURKLANG 2019» їхати не збирався.

Фантазія тих, хто розробляє, створює та реалізує подібні провокації – досить гнучка, а розрахунок – чіткий. Яка ідея буде наступною – сказати важко. Але у тому, що спроби будуть продовжуватися – сумніву немає. У нових формах, обрисах, але з єдиною метою – переконати, навіяти, примусити повірити, що Крим став російським і прийшов час із цим змиритися. Але він не прийшов і не прийде, допоки ми, українці, та весь світ стоїмо на одному: Крим – це Україна.

Ольга Будник, Анкара

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-