Тільки деокупація відновить громадянську і релігійну свободу в Криму - Денісова

Тільки деокупація відновить громадянську і релігійну свободу в Криму - Денісова

Укрінформ
Базові свободи людини у Криму може бути відновлено тільки після цілковитої деокупації півострова.

Про це на Нараді ОБСЄ з людського виміру у Варшаві заявила Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова, передає кореспондент Укрінформу.

“Тільки повна деокупація українських територій дозволить припинити переслідування віруючих різних конфесій і відновить громадянську і релігійну свободу громадян України”, - підкреслила Денісова.

Вона зазначила, що окупаційна влада у Криму віднесла до екстремістських організацій Меджліс кримськотатарського народу.

Денісова розповіла про так звану справу Хізб ут-Тахрір, коли протягом одного дня ФСБ провела 26 обшуків, арештувавши 24 мусульман - нібито за створення терористичної організації. Вона зауважила, що більшість арештованих кримських татар належать до громадського правозахисного руху “Кримська солідарність”.

Читайте також: Окупанти подвоїли кількість обшуків і рейдів проти кримських татар - ООН

Уповноважений ВР нагадала, що від початку окупації за обвинуваченнями у зв’язках із забороненими мусульманськими групами у Криму арештовано чи засуджено 59 осіб. На півострові системно порушується свобода слова, постійно надходять повідомлення про викрадення людей.

“Десятки осіб зникли безвісти. 16 вересня у Криму в лісі було знайдено тіло 20-річного кримського татарина Ейнара Еюпова, який зник рік тому”, - розповіла Денісова.

Читайте також: Денісова розповіла на нараді ОБСЄ про 113 українських політв’язнів

Вона також підкреслила, що на окупованих територіях змінено законодавство про релігійні організації, що стало інструментом для терору, зокрема проти Української православної церкви (ПЦУ) та євангельських християнських організацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-