Курбедінов — про

Курбедінов — про "справу Хізб ут-Тахрір": Релігійна термінологія не робить людей терористами

Укрінформ
Експерт, який проводив лінгвістико-релігієзнавчу експертизу по "справі Хізб ут-Тахрір" (ялтинська група) зробив висновок про "приналежність" фігурантів справи до терористичної організації на підставі використання ними звичайної релігійної лексики.

Про це у Facebook повідомляє Кримська солідарність з посиланням на заяву адвоката Еміля Курбедінова після слухань у Північно-Кавказькому окружному військовому суді 24 вересня, де було заслухано думку релігієзнавця з Уфи.

"Експерт як докази приналежності до "терористичної організації" найчастіше пропонує свій переказ записаних розмов та їх тлумачення. Терміни, які категорично віднесені експертом до свідчень належності матеріалів до зазначеної організації, не є такими. Насправді - це звичайні терміни мусульманського богослов'я, які мають широке вживання в традиційному ісламі, або одночасно в "Партії ісламського звільнення", - вважає адвокат. - "Багато термінів, віднесені експертом до належних нібито "терористичній організації", використовуються цією партією нарівні з легальними діючими ісламськими організаціями. Як приклад можна привести терміни: "дават", "зіярат", "нафсійя", "кадар" та ін. Їх вживання не дозволяє робити будь-які висновки крім того, що тут є ісламська термінологія. І в чому винні люди, які її використовували в силу своєї релігійної ідентичності?" - заявив Курбедінов.

Також адвокат зазначив, що експерт дає однозначний висновок про "приналежність" обвинувачених до терористичної організації, категорично, не наводячи посилань або інших доказів, ніби це є загальновідомо і давно доведено, що "зіярат" - людина, яка симпатизує ідеології "терористичної організації".

Читайте також: Фігурант "справи Хізб ут-Тахрір": На милосердя суду РФ не розраховуємо

Як повідомлялося, захист подав скарги до Слідчого комітету Росії по Республіці Башкортостан на дії експертів, які робили лінгвістико--релігієзнавчу експертизу у справі, і залучив незалежних лінгвістів і релігієзнавців для підготовки рецензії на експертний висновок. Експерти наразі публічно не коментували цю ситуацію.

Фігуранти ялтинської групи "справи Хізб ут-Тахрір" Арсен Джеппаров, Рефат Алімов, Емір-Усеін Куку, Муслім Алієв, Инвер Бекіров і Вадим Сірук були затримані в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх обвинувачують у тероризмі і причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-