У Криму зараз понад 80 політв’язнів — адвокат

У Криму зараз понад 80 політв’язнів — адвокат

Фото
Укрінформ
У Криму триває переслідування не лише кримських татар та проукраїнських активістів, а й родичів та адвокатів, які їх захищають, зокрема з організації "Кримська солідарність".

На цьому наголошено під час супутньої події у рамках наради ОБСЄ у Варшаві з людського виміру під назвою "Переслідування захисників кримських татар у Криму: атаки на адвокатів, журналістів та активістів", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Координаторка КримSOS Таміла Ташева зазначила, що після окупації Криму на півострові розпочався тиск на кримських татар та активне українське населення. Відтак, з Криму почали виїжджати активісти, журналісти, залишилися лише представники Меджлісу. За її словами, у 2016 році у Криму активісти, родичі переслідуваних та адвокати об’єдналися в організацію "Кримська солідарність", але й вони також почали зазнавати переслідувань з боку окупаційної влади РФ. Ташева констатувала, що кримськотатарська меншина зараз маргіналізується шляхом навішування ярликів щодо причетності до тероризму й екстремізму і висловила побоювання, що така ситуація призведе до ще більшого відтоку кримських татар з півострова.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов наголосив, що у Криму зараз є понад 80 політв’язнів, з яких більш як 60 – це кримські татари. Усі вони переслідуються по так званих "терористичних" статтях.

"Звичайно, що це повністю видумані звинувачення, цих людей переслідують за їхню активну громадянську позицію, за їх переконання", - підкреслив Курбедінов.

Він наголосив, що Росія повністю себе дискредитувала у боротьбі з тероризмом, оскільки використовує цей інструмент для переслідування небажаних для себе людей.

На його переконання, активне висвітлення у ЗМІ подій з переслідування кримських татар у Криму є одним з найважливіших питань.

"Ми на своєму досвіді і досвіді колег переконалися, що висвітлення і повна відкритість справ про злочини, які здійснюються проти громадян України, мають лише позитивні сторони", - зазначив адвокат.

Він додав, що це несе собою певні ризики для активістів і адвокатів, але допомагає звільнювати затриманих.

Читайте також: Кримські правозахисники розповіли в ОБСЄ, як Росія глушить українські радіосигнали

Курбедінов зазначив, що з кожним роком переслідування стає все більш відчутним і відбувається подальше погіршення ситуації і зростання хвилі репресій.

"Україна та міжнародна спільнота повинні приймати адекватні політичні рішення, приймати відповідні поіменні резолюції, де мають називатися прізвища тих людей, які переслідуються. Весь світ повинен знати, що відбувається у Криму, а тому важливою є робота у політичному та інформаційному напрямках", - резюмував кримський адвокат, який також зазнає переслідування у Криму.

Як повідомлялося, у Варшаві триває до 27 вересня щорічна нарада ОБСЄ з виконання зобов'язань держав-учасниць у сфері дотримання прав і свобод людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-