"Вас послали на забій": командир Гриценко розповів про психологічний тиск на моряків

Укрінформ
З перших годин після затримання у Росії на українських моряків чинили психологічний тиск з метою добитися визнання провини.

Про це заявив на пресконференції в Укрінформі командир 1-го дивізіону кораблів охорони рейду морського командування капітан другого рангу Денис Гриценко.

"З перших годин після затримання це було психологічне навантаження - давили всіма наявними методами. Тобто хлопців по одному виводили і казали: "Вас уже там посадили", "Вас послали на забій". Давили психологічно. Там були психологи і адвокати, які казали, що треба падати в коліна судді, цілувати мантію, казати, що ти винен, і тоді з вами буде щось добре", - сказав Гриценко.

Він додав, що після того, як у справу зайшла колегія адвокатів і була вироблена стратегія захисту керівництвом держави, ситуація стабілізувалася, і "всі хлопці відчули, що вони мають щит".

Читайте також: Під час переходу Керченською протокою моряки тримали зв'язок з командуванням ВМС

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені. Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

Читайте також: Морський трибунал не вимагав від РФ припинити слідство, тому адвокати досі працюють - Гриценко

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН із морського права 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити 24 захоплених моряків і дати їм можливість повернутися в Україну.

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-