У Бекірова є підстави подати кілька скарг у ЄСПЛ — адвокат

У Бекірова є підстави подати кілька скарг у ЄСПЛ — адвокат

Укрінформ
Адвокат колишнього політв'язня Едема Бекірова заявив про наявність підстав для подачі кількох скарг до Європейського суду з прав людини.

Про це він сказав у ході пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Що стосується скарг до Європейського суду з прав людини: є всі підстави для подачі навіть не однієї скарги. Перш за все, необґрунтоване тримання в слідчому ізоляторі, тривале продовження строків тримання під вартою, і безпідставне ув'язнення під варту. Це є підставою для самостійної скарги", - сказав Ладин.

Крім того він нагадав, що кримінальне переслідування Бекірова ще не завершилося і "залежно від того, яким чином воно завершиться, який буде результат, це й служитиме підставою для подачі ще однієї скарги".

"І в Едема Бекірова непроцесуально вилучили зразки ДНК. Ось залежно від рішень Російської Федерації з цього питання - чи буде порушено кримінальну справу чи не буде, або буде неодноразово відмовлено в порушенні кримінальної справи, це буде підставою ще для однієї скарги до ЄСПЛ", - сказав адвокат.

Також захисник заявив, що в нього залишилося дуже багато запитань до лікарів, які обстежували Едема Бекірова.

"До лікарів СІЗО, які протягом 8 місяців говорили, що в нього нормальне здоров'я і його можна тримати в СІЗО. Існує дуже багато запитань до співробітників ФСБ, які взяли в нього непроцесуально зразки ДНК, після чого вони згідно з біологічною експертизою, якимось дивом опинилися на скотчі на одній з упаковок вибухівки. Не на вибухівці, не на патронах, а зверху на одній з упаковок. З цього приводу було написано заяву про вчинення злочину, звичайно ж, було відмовлено в порушенні кримінальної справи", - розповів Ладин.

Читайте також: Бекіров не зможе прийти на "суд" після операції - адвокат

Водночас адвокат підкреслив, що "захист продовжить домагатися і встановлювати істину".

"Якщо буде необхідно, то дійдемо й до Європейського суду з прав людини", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня в Україну повернулися 11 незаконно засуджених у Росії громадян України і 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

57-річний Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму і звинувачений за ч. 2 ст.222, ч.2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухонебезпечних речовин і патронів).

13 грудня Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці, потім цей запобіжний захід неодноразово продовжували, незважаючи на те, що він - інвалід I групи (ампутовано ногу), хворий на цукровий діабет, а також переніс інфаркт і операцію на серці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-