Порошенко зустрівся зі звільненим кримським політв'язнем Балухом

Порошенко зустрівся зі звільненим кримським політв'язнем Балухом

Відео
Укрінформ
П'ятий президент Петро Порошенко під час зустрічі з кримським активістом Володимиром Балухом наголосив, що для нього було справою честі зробити все для його звільнення.
Про це політик написав у Facebook.

"Людина з Україною в серці і душі, він став символом незламності українського духу. За цей символ українці боролися довгі роки, а світові лідери тримали солідарність з Україною", - наголосив він.

Порошенко зазначив, що для нього висока гордість потиснути нарешті руку Балуху.

"Ще коли Володимир був у кремлівській катівні, я отримував від нього листи, ми спілкувалися з його дружиною Наталею. Для мене було справою честі зробити все для його звільнення", - додав він і запевнив, що Україна боролася, бореться і буде боротися за кожного українця, який залишився в застінках Кремля.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Балух - кримський фермер. Він вивісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні".

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Згодом проти активіста порушили ще одну справу - за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджував, що Балух його побив. При цьому сам активіст і його захист заявляли, що це тюремник напав на нього.

За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в даний час це більше 3 тисяч 800 гривень).

Правозахисний центр "Меморіал" визнав його політичним в'язнем.

З 29 березня 2019 року Балух перебував у ВК-4 м.Торжок Тверській області (ФКУ ВК-4 УФСВП Росії по Тверській області).

Читайте також: Полозов застеріг українців від відвідування окупованого РФ Криму

7 вересня між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, а також 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-