Бекіров перед обміном два тижні провів на конспіративній квартирі у Москві

Бекіров перед обміном два тижні провів на конспіративній квартирі у Москві

Укрінформ
Кримськотатарський активіст Едем Бекіров перед обміном утримуваними особами між Україною та Росією два тижні провів на конспіративній квартирі у Москві під наглядом лікаря.

Про це він розповів проекту Крим.Реаліі.

«Після засідання суду (27 серпня - ред.) суддя пішов до дорадчої кімнати на півтори години. Потім прийшов і зачитав рішення: відпустити під зобов'язання про явку до суду. Я був шокований, не зрозумів, що сталося; навіть адвокати отетеріли ... Мене вивели із зали суду і посадили в мікроавтобус, повезли до будівлі ФСБ. Вийшов слідчий, приніс мій паспорт ... Потім ми звідти виїхали. Дивлюся, їдемо не в бік СІЗО, а на виїзд із міста. Я кажу їм: «Ви дорогу не переплутали? Я Сімферополь добре знаю, ми не туди їдемо». Він (співробітник ФСБ - ред.) відповідає: «Ми їдемо до Москви», - говорить Бекіров.

До російської столиці його доставили на цивільному літаку.

«Я запитав ще, чи є у мене вибір не летіти туди. Мені сказали, що про це навіть мови бути не може, вибору у мене немає. Сіли в літак, на звичайний рейс «Сімферополь - Москва» - я, лікар і два чекісти (співробітники ФСБ - ред.). У Москві знову зустрів бусик та відвіз на конспіративну квартиру. Де вона була, що це за місце - я так і не зрозумів. Мені нічого вже там не говорили, але я перебував під наглядом лікарів. Мені дали можливість повідомити рідним, що я опинився в Москві, тому що Ладін (адвокат - ред.) і донька мене розшукували. Два тижні я там сидів, відпочивав і чекав», - пояснив Бекіров.

Читайте також: Бекірова оглянули вже п'ятеро лікарів. Дружина розповіла подробиці

За його словами, про обмін ув'язненими між Україною та Росією він дізнався з телеефіру.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся обмін утримуваними громадянами між Україною та Росією. Літак із 35 українцями приземлився у київському аеропорту «Бориспіль». Були звільнені Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Едем Бекіров, Євген Панов, Павло Гриб, Станіслав Клих, Микола Карпюк, Роман Сущенко, Артур Панов, Олексій Сизонович, а також захоплені у листопаді 2018 року українські моряки.

57-річний Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року на в'їзді до Криму і звинувачений за ч. 2 ст. 222, ч. 2 ст. 222.1 (зберігання та передача вибухонебезпечних речовин і патронів). 13 грудня Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці, потім цей захід неодноразово продовжували незважаючи на те, що він - інвалід I групи (ампутована нога), хворий на цукровий діабет, а також переніс інфаркт та операцію на серці.

27 серпня 2019 року Центральний районний суд Сімферополя змінив запобіжний захід щодо Едема Бекірова з утримання у СІЗО на зобов'язання про явку до суду.

За останніми даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, Росія утримує ще 110 громадян України на своїй території та в анексованому Криму.

Крім того, за даними Служби безпеки України, ще 227 українців утримують бойовики на окупованій частині Донбасу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-