Чубаров привітав Балуха і Бекірова з поверненням в Україну

Чубаров привітав Балуха і Бекірова з поверненням в Україну

Укрінформ
Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров привітав кримчан Володимира Балуха і Едема Бекірова зі звільненням з російського полону.
Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.

“По телефону привітав зі звільненням Володимира Балуха і Едема Бекірова. І Володимир, і Едем просили мене передати свою вдячність всім, хто брав участь у їх визволенні, хто підтримував їх самих і та їхні сім'ї”, - написав Рефат Чубаров.

Він зазначив, що побажав їм також успішної реабілітації на батьківщині після всіх перенесених ними поневірянь у російських окупантів і скорої зустрічі в Меджлісі кримськотатарського народу.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 7 вересня, між Україною та Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. До України повернулися 24 моряки, яких Росія захопила в районі Керченської протоки у листопаді 2018 року, та 11 незаконно засуджених у Росії співгромадян, серед яких і фермер з Криму Володимир Балух і житель Херсонської області Едем Бекіров, якого росіяни затримали, коли він в'їжджав до Криму, щоб провідати матір.

Володимир Балух відомий тим, що вивісив на своєму будинку прапор України, пізніше прикріпив на будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні". ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року в його будинку в селі Серебрянка Роздольненського району. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку 90 патронів і кілька тротилових шашок. Згодом проти активіста порушили ще одну справу - за заявою начальника ізолятора тимчасового тримання в селищі Роздольному, який стверджував, що Балух його побив. За сукупністю двох кримінальних справ підконтрольний Кремлю суд у Криму засудив Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (в даний час це більше 3 тисяч 800 гривень). З 29 березня 2019 року Балух перебував у ВК-4 м.Торжок Тверської області.

57-річний Едем Бекіров був затриманий 12 грудня 2018 року та обвинувачений за ч. 2 ст. 222, ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухонебезпечних речовин і патронів). 13 грудня Київський районний суд Сімферополя заарештував Бекірова на два місяці, потім цей запобіжний захід неодноразово продовжувався, незважаючи на те, що він є інвалідом I групи (ампутована нога), хворий на цукровий діабет, а також переніс інфаркт і операцію на серці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-