Захист Сенцова не отримував підтвердження його етапування у Москву

Захист Сенцова не отримував підтвердження його етапування у Москву

Укрінформ
Захист українського політв'язня в Росії, режисера Олега Сенцова не отримував інформацію про його переміщення з колонії в Лабитнангі в Москву.

Про це адвокат Сенцова Ольга Дінзе сказала Укрінформу.

«Запити зроблені. Відповіді поки що немає», - сказала Дінзе.

Раніше в Telegram-каналах з'явилися повідомлення, що Сенцова нібито вивезено з колонії в Лабитнангі.

Після чого анонімне джерело повідомило Інтерфаксу , що Олега Сенцова було переправлено з колонії в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де він відбував покарання, в Москву (СІЗО-2 - "Бутирка"). За словами джерела, це зроблено, нібито, в рамках нинішнього процесу обміну. При цьому Сенцова однозначно зазначили як українця, хоча раніше російська сторона говорила, що насильно виданий йому після окупації Криму російський паспорт, нібито, є перешкодою для його обміну.

Як повідомлялося, кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування». Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

Читайте також: Сенцова вивезли з колонії — російські телеграм-канали

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали більш-як 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-