Сенцова вивезли з колонії — російські телеграм-канали

Сенцова вивезли з колонії — російські телеграм-канали

Укрінформ
Незаконно засуджений у Росії український режисер Олег Сенцов вперше за довгий час не подзвонив матері, хоча раніше завжди їй телефонував наприкінці місяця.

Про це Крим.Реалії повідомила мати Сенцова Людмила.

«Ні, не подзвонив, хоча вчора, 28-го, був саме місяць, як він телефонував у той раз. А він рівно через місяць на 20 хвилин починає дзвонити, але вчора не подзвонив. Чекала сьогодні, думаю, може ... Дзвінка немає. Я чула тільки одне: буде якийсь обмін 33 на 33. Олег у цей список не ввійшов. Сказали так, ось я чула так. Коли я розмовляла з киянами позавчора, так, сказали, що він у Лабитнангі в тюрмі, в тій самій колонії. Ніде жодного руху. Від Олега прийшов (у мене день народження був 12-го) рекомендований лист. Думаю, що таке. Він листівку надіслав. У перший раз за всі 5 років з привітаннями і сказав: «Мамо, ти вір, ми скоро обіймемося». Ось це було написано», - розповіла Людмила Сенцова.

Російські телеграм-канали «Незыгарь» і Baza стверджують, що Сенцова вивезли вчора вдень з колонії №8 у місті Лабитнангі. Де саме зараз перебуває Сенцов - невідомо. Про це повідомило джерело в спецвідділі колонії. Офіційного підтвердження цієї інформації немає.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія і Україна домовилися про обмін «33 на 33». Президент України Володимир Зеленський заявив, що сподівається на «перші результати» щодо обміну утримуваних осіб між Україною та Росією найближчим часом.

Напередодні прес-секретар генерального прокурора України Лариса Сарган, коментуючи звільнення з СІЗО Кирила Вишинського, написала, що йому змінили запобіжний захід у рамках підготовки до обміну «35 на 35».

Як повідомлялося, кримського режисера Олега Сенцова і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Сенцов відбуває покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії. Кольченко перебуває в колонії міста Копєйськ, на Уралі.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на приймання їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування». Amnesty International заявила, що примусове годування є катуванням.

Читайте також: В ОБСЄ теж закликали Росію звільнити Сущенка і Сенцова

25 жовтня 2018 року Сенцову присудили премію Європарламенту «За свободу думки» імені Сахарова.

Правозахисний центр «Меморіал» вніс Сенцова і Кольченка до списку політв'язнів. Петицію на сайті Білого дому із закликом врятувати засудженого в Росії Олега Сенцова підписали понад 100 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-