Укренерго позивається до міжнародного арбітражу через захоплені Росією кримські активи

Укренерго позивається до міжнародного арбітражу через захоплені Росією кримські активи

Укрінформ
НЕК "Укренерго" подала до міжнародного арбітражного суду позов до РФ через незаконне захоплення інфраструктурних об'єктів на території Криму.

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"27 серпня 2019 року Укренерго передало спір на вирішення до арбітражного суду (ad hoc) відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі від 15 грудня 1976 року (ЮНСІТРАЛ). Наступним кроком стане формування складу арбітражного трибуналу для розгляду цього спору", - йдеться у повідомленні.

Укренерго вимагає компенсації за порушення Росією Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заохочення та взаємний захист інвестицій від 1998 року. Також до вимог входить компенсація шкоди від незаконної експропріації інвестицій Укренерго в Криму та порушення зобов’язання гарантувати повний та безумовний правовий захист.

Зазначається, що вимоги Укренерго виникли після захоплення Росією активів, майна та бізнесу компанії в результаті незаконної окупації Криму у 2014 році.

Раніше, у квітні 2018 року, найвищим посадовим особам РФ було вручено офіційні письмові повідомлення НЕК «Укренерго» про інвестиційний спір у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Росією та Україною. Їхньою метою було проведення консультацій та переговорів з представниками Росії для вирішення спору шляхом переговорів. Але російська сторона не надала відповіді, наголосили в Укренерго.

Читайте також: Борг Газпрому перед Нафтогазом вже перевищив понад $2,84 мільярда

Інтереси НЕК «Укренерго» у спорі з Росією представляє міжнародна юридична фірма LALIVE із штаб-квартирою у Швейцарії, яка має великий міжнародний досвід у галузях гірничої промисловості та енергетики, а також успішний досвід підтримки позовів українських компаній до Росії у зв’язку з експропріацією активів.

Як повідомлялось, в 2014 році після анексії Криму Укренерго втратило контроль над Кримською енергосистемою та об’єктами виробничої і соціальної інфраструктури.

У лютого 2019 року Укренерго заявляло, що розмір компенсації за експропріацію активів компанії в Криму наразі оцінюється.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-