"Суд" у Криму відмовив у експертизі фото, за яким звинувачують Гафарова

Укрінформ
Захист Ділявера Гафарова, підозрюваного в участі в Кримськотатарському добровольчому батальйоні, вимагає від "суду" проведення експертизи фотографії, на підставі якої будуються обвинувачення проти кримського татарина. Сам Гафаров заперечує участь у незаконному формуванні.

Про це повідомляє у Facebook Кримська правозахисна група.

"У ході засідання «суд» відмовив адвокату в клопотаннях про проведення експертизи фотографій на предмет монтажу, визнання неприпустимими доказів свідчення раніше засуджених Саганджи і Кадирова, допит слідчого, який проводив вилучення техніки. Також був допитаний сам підсудний, який заперечує участь у діяльності батальйону", - повідомляє Кримська правозахисна група.

За словами Гафарова, коли після приїзду до Києва він влаштувався працювати перукарем на телеканал АТР, власник телеканалу Ленур Іслямов пропонував йому вступити в батальйон, але він відмовився. Після цього він звільнився з телеканалу і влаштувався працювати в магазин «Алло».

"Але пізніше вирішив повернутися до Криму, переїхав і влаштувався працювати в магазин у Старому Криму", - розповів Гафаров.

Слідство у його справі завершено. Судові дебати призначені на 27 серпня.

Як вважають у правозахисній організації, переслідування Гафарова є політично мотивованим.

"Виходячи з того, що причиною переслідування є членство в організації, яка ставить за мету деокупацію Криму і яка не бере участі у збройному конфлікті або інших воєнних діях, переслідування за участь у батальйоні імені Номана Челебіджихана можна розглядати як політично мотивоване», - прокоментував аналітик Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов.

Читайте також: Бекірова можуть перевести під домашній арешт — адвокати

За даними правозахисників, у Криму за період окупації півострова було порушено щонайменше 11 справ за ч. 2 ст. 208 КК РФ (участь у незаконному збройному формуванні). Причиною кримінального переслідування кримчан, як мінімум у семи випадках, стала, за версією російського слідства, участь у Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Мешканця с. Жемчужне Кіровського району Ділявера Гафарова заарештовано 30 жовтня 2018-го. Йому 22 роки. За версією російських спецслужб, Гафаров був активним учасником економічної блокади Криму. Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв'язку з арештом Гафарова.

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня 2019 року в окупованому Криму 24-річного Февзі Саганджи засудили до 10,5 років ув'язнення за нібито участь у Кримськотатарському добровольчому батальйоні ім. Челебіджихана. 14 травня 2019 року Колегія «Верховного суду» Криму під керівництвом «судді» Олега Лебедя залишила чинним вирок Саганджи. У тексті вироку є інформація про те, що на судових слуханнях у цій справі Саганджи заявляв про тортури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-