В Криму немає правосуддя, лише каральна система окупантів – експредставник президента

В Криму немає правосуддя, лише каральна система окупантів – експредставник президента

Укрінформ
В Криму не діють жодні механізми із захисту прав людини на місцях, там немає правосуддя, а лише існує каральна система окупаційної влади.

На цьому наголосив в інтерв’ю Укрінформу колишній представник президента України в АР Крим, юрист-міжнародник Борис Бабін.

"Хто може захистити права населення на окупованих територіях, наприклад – кримчан? На півострові наразі не діють жодні механізми, які давали б змогу захищати права людини на місцях. Там немає правосуддя, немає правоохоронних органів, а є каральна система окупаційної влади", - заявив Бабін.

Він також вказав на те, що РФ також не дозволяє працювати в Криму установам міжнародних організацій – "ні ООН, ні ОБСЄ, ні Раді Європи, нікому".

Читайте також: Експредставник Президента в АРК: Є два основні засоби боротьби за Крим

Експерт також скептично дивиться на перспективи створення на півострові постійної правозахисної місії під егідою найбільших міжурядових організацій, оскільки "ми вже маємо сумну практику".

Бабін нагадав, що у 2015 році в окупований Крим приїжджав Верховний комісар ОБСЄ з питань національних меншин, який за результатами поїздки зробив доповідь.

"Не те, щоб вона (доповідь – ред..) була проросійською (вона – більш-менш об’єктивна), але слід розуміти, що в рамках свого візиту він не міг, на рівні логістики та спілкування, бути вільним: він бачив те, що хотіла окупаційна влада, і спілкувався з тими, кого показувала окупаційна влада", - зазначив він.

Читайте також: Україна може запровадити санкції за незаконні розкопки у Криму

Інший приклад – робота на півострові Червоного Хреста. У 2015 році Україна надала "таку собі напівформальну згоду" на те, щоб у Криму був представлений МКЧХ, але не український, а російський його офіс: "Це був вимушений гуманітарний підхід, хоча, звичайно, й не дуже добрий із політичної точки зору".

"І цей Червоний Хрест зайшов на півострів на умовах окупантів. Для прикладу, йому дозволили надавати гуманітарну допомогу виключно особам зі Сходу України, які приїхали в Крим. І Росія зробила з цього пропагандистський трюк: "Ось бачте, МКЧХ допомагає "біженцям" з України в Криму, де не стріляють". Тобто, фактично міжнародна організація, реалізуючи певною мірою свій мандат, просто грала на руку Росії. А коли самі кримчани — жертви репресій — почали звертатися до цього офісу, то їм відповідали, що не мають права допомагати, бо Росія дала право на допомогу лише переміщеним особам із Донбасу", - зазначив професор.

Читайте також: Росія запустила абхазький сценарій на сході України — експерт

За його слова, міжнародні правозахисники мають бути в Криму не на умовах окупантів: "Вибачте, коли окупанти на таких умовах когось туди пускають, то кому це йде на користь? Населенню – ні. Україні – ні. Верховенству міжнародного права – ні. Тоді навіщо нам таке?"

Детальніше читайте в інтерв’ю з Борисом Бабіним на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-