МЗС висловило протест через затримання у Москві 45 кримських татар

МЗС висловило протест через затримання у Москві 45 кримських татар

Заява
Укрінформ
Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку із затриманням біля Верховного суду в Москві 45 кримських татар, які прийшли туди на акцію підтримки співвітчизників.

Про це йдеться в заяві МЗС.

«Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним затриманням російськими силовиками 45 кримських татар, які зібралися сьогодні біля будівлі Верховного Суду РФ у Москві на мирну акцію підтримки співвітчизників, засуджених за сфабрикованими звинуваченням в участі у діяльності т.зв. «терористичної організації», - йдеться в заяві.

Як підкреслено, разом з вчорашнім розгоном пікету кримських татар поблизу Кремля, сьогоднішнє безпідставне затримання вкотре продемонструвало незмінність репресивної політики РФ стосовно кримських татар, спрямованої на витіснення кримськотатарського народу з тимчасово окупованого півострова.

"Саме ж рішення Верховного Суду РФ щодо апеляційної скарги на рішення Північно-Кавказького окружного військового суду у «cправі Хізб ут-Тахрір», яке на декілька місяців зменшує багаторічні строки ув’язнення незаконно утримуваних громадян України, є цинічним знущанням з українських політичних в’язнів. Воно також вчергове підтверджує факт відсутності справедливого та незалежного судочинства в РФ", - заявляє МЗС.

Дипломатичне відомство закликало міжнародну спільноту засудити ці неправомірні дії Російської Федерації і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення порушень прав людини та переслідування кримськотатарського народу, а Російську Федерацію – негайно звільнити незаконно утримуваних в РФ громадян України.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у Верховному суді РФ розглядали апеляційну скаргу на вирок чотирьом кримським татарам, засудженим у "справі Хізб ут-Тахрір": Енверу Мамутова, Рустему Абільтарову, Зеврі Абсеїтову і Ремзі Меметову. Біля суду відбулася акція на підтримку засуджених. Пікетувальники були у білих футболках з написами «Припиніть репресії проти кримських татар» і тримали в руках плакати зі словами протесту проти безправ'я щодо засуджених співвітчизників. Підтримати політв'язнів прийшли правозахисники, громадські діячі, а також громадські активісти «Стратегії-18». Близько 50 учасників акції (всі - кримські татари) були затримані поліцією.

Читайте також: Оприлюднили список затриманих у Москві кримських татар — всього 45 імен

Напередодні на Красній площі у Москві пройшов мітинг на підтримку незаконно ув'язнених кримських татар. Людей з плакатами, які протестували проти репресій в окупованому Криму, російські силовики "змели" менш ніж за 10 хвилин, повідомив у відеокоментарі глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. За даними росЗМІ, російські силовики затримали на мітингу сімох кримськотатарських активістів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-