Кримські окупанти засудили на 10 років

Кримські окупанти засудили на 10 років "українського шпигуна" Давиденка

Укрінформ
У четвер, 6 червня, в окупованому Криму підконтрольний Росії "суд" виніс вирок Костянтину Давиденку за «шпигунство» на користь України.
Про це повідомляє "Кримська правозахисна група".

"Верховний суд" Криму 6 червня 2019 року засудив до 10,5 років колонії суворого режиму обвинуваченого Росією в шпигунстві на користь України Костянтина Давиденка", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті правозахисної організації.

Українця звинуватили за статтею 276 КК РФ (збирання відомостей, що становлять державну таємницю, з метою передачі іноземній державі).

На сайті так званого Верховного суду Криму розміщено інформацію про те, що вирок виніс суддя Андрій Палій, який раніше виніс вирок "українському диверсанту" Євгену Панову.

Читайте також: Політв'язень Панов написав про своє життя в російській колонії

Судові засідання у "справі Давиденка" проводилися в закритому режимі. Напередодні, 5 червня, "прокурор" на судовому засіданні запросив для українця 12 років колонії.

Як повідомляв Укрінформ, 11 лютого 2018 року ФСБ РФ заявила про затримання в Сімферополі громадянина України, жителя Донецької області Костянтина Давиденка.

На оперативному відео ФСБ, опублікованому російськими ЗМІ, видно, як четверо людей у штатському підбігли до Давиденка й повалили його на землю, коли він намагався сісти в легковий автомобіль. На нього наділи кайданки й посадили в мікроавтобус.

За версією російських спецслужб, Давиденко «цілеспрямовано» збирав і передавав українським спецслужбам інформацію «про діяльність частин і з'єднань Федеральної служби військ національної гвардії Російської Федерації». Крім того, затриманий нібито збирав дані про співробітників ФСБ.

Українця звинуватили у шпигунстві та вивезли до Москви, де Лефортовський районний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Понад рік Давиденко знаходився в СІЗО Лефортово. 9 квітня суд у черговий раз продовжив йому запобіжний захід.

Усього, за інформацією "Кримської правозахисної групи", ФСБ РФ звинуватила «в підготовці диверсій та шпигунстві» 13 осіб, серед яких Євген Панов, Андрій Захтей, Володимир Присіч, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова, Дмитро Долгополов, Костянтин Давиденко, Юнус Машарипов.

Як свідчать правозахисники, у всіх цих справах зафіксовано незаконні методи ведення слідства та застосування тортур для отримання зізнань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-