Сейм Литви визнав депортацію кримських татар геноцидом

Сейм Литви визнав депортацію кримських татар геноцидом

Укрінформ
Литовський парламент прийняв резолюцію про визнання геноцидом злочинів Радянського Союзу проти кримських татар у 1944 році, а також про засудження нинішньої політики Росії щодо кримськотатарського народу.

Про це повідомляє Сейм Литви.

"У прийнятому документі (резолюції про «визнання політики знищення Радянським Союзом кримських татар геноцидом» - ред.) Сейм засудив знищення, депортацію кримськотатарського народу, сплановану і здійснену тоталітарним радянським режимом 1944 року з їхньої Батьківщини, Кримського півострова у безлюдні райони Центральної Азії, в результаті чого більшість депортованих кримських татар загинули від голоду, хвороб, тортур і каторжних робіт", - йдеться в повідомленні Сейму Литви.

Читайте також: У Нью-Йорку приспустили прапор у роковини геноциду кримських татар

При цьому резолюція Сейму також засуджує незаконну окупацію та анексію Російською Федерацією українського Криму 2014 року, дискримінацію цивільного населення і кримських татар за ознакою мови, культури, релігії та національності, а також скасування кримськотатарського самоврядування.

За резолюцію проголосували 77 депутатів (один утримався).

Як відомо, 10 травня Сейм Латвії також визнав депортацію кримських татар геноцидом і засудив поточну політику стосовно них після незаконної анексії Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-