Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Регулярно нагадувати Європі про анексію Криму – важливо!

Регулярно нагадувати Європі про анексію Криму – важливо!

Блоги
Укрінформ
Кримські події весни 2014 року мають важливе значення не тільки для України, а й для Європи

Нещодавно повернулися з Берліна. Там у Музеї берлінської стіни зробили першу в Європі презентацію книги «Люди «сірої зони» кримської журналістки Анни Андрієвської та співробітниці Українського інституту національної пам'яті Олени Халімон.

Учасники заходу також подивилися документальний фільм «Острів Крим. Дeжавю» - спільний проeкт українського журналіста, рeжисeра Ігоря Чайки та білоруського тeлeканалу «Бeлсат».

Книга та фільм розвінчують стереотипи та міфи щодо анексії Криму навесні 2014 року за допомогою свідчень безпосередніх учасників тих подій. Книга розповідає про численні репресії та катівні російських найманців у Криму. Фільм розповідає про те, як Крим опинився під фактичним контролем Росії.

Європейська презентація книги є спільним проектом Фонду родини Богдана Гаврилишина, громадської організації «Молодь змінить Україну», Українського інституту національної пам’яті та секретаріату Київської міської ради. Такі спільні проекти є дуже важливими, оскільки не лише об'єднують учасників програми Фонду родини Богдана Гаврилишина «Молодь змінить Україну» та є результатом отриманого під час її реалізації досвіду та знань, але й не дає міжнародній спільноті забути про анексію Криму. Як для колишнього співробітника українського кримського уряду, ця тема для мене лишається надпринциповою, хоч і дуже болючою. Тому дуже радий, що про цю тему не дають забути.

Після презентації ми домовились з керівником музею Олександрою Хільдебрандт відкрити експозицію про анексований Крим. Книги «Люди «сірої зони» та «Кримський репортаж: Хроніки окупації Криму 2014-2016» журналіста Миколи Семени, який засуджений в Криму за журналістську діяльність, стануть там першими експонатами. Обидві книги перекладені на англійську за підтримки Міністерства інформаційної політики України. «Люди «сірої зони» вийшли в чeрвні 2018 року за підтримки Українського інституту національної пам'яті.

У музеї вже є зала про Україну з експозицією присвяченою Євромайдану, Революції гідності та військовим діям на сході України.

До речі, пані Олександра, українка за походженням, ще у 2004 році вивісила на фасад музею величезний український прапор з закликами українською та англійською мовами до Володимира Путіна залишити в спокої Україну: «Ми захищаємо свободу і територіальну цілісність країн Європи, захищаючи свободу і територіальну цілісність України. Володимир Путін, стримайте ваші геополітичні амбіції і дайте свободу всій Україні».

За словами Хільдебрандт, кримські події весни 2014 року мають важливе значення не тільки для України, а й для Європи. Важливо, щоб аудиторія музею мала можливість отримати чесну інформацію про те, що відбувається в Криму після анексії. Вона також звернулася з проханням до всіх зацікавлених надати експонати, які можна буде представити в музеї.

Фільм і книга є в абсолютно вільному доступі. Фільм можна переглянути за цим посиланням.

Книгу завантажуйте і читайте у зручному для вас форматі на сайті Українського інституту національної пам’яті.

Артем Стельмашов

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-