Морський трибунал дав Росії серйозний сигнал - МЗС

Морський трибунал дав Росії серйозний сигнал - МЗС

Заява
Укрінформ
Сьогоднішнє рішення Міжнародного трибуналу з морського права містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно.
Про це йдеться у заяві МЗС України.

"Сьогодні Міжнародний трибунал з морського права видав наказ, згідно з яким Російська Федерація має негайно звільнити українські кораблі "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", повернути їх під контроль України, а також негайно звільнити затриманих українських моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Міністерство закордонних справ задоволене тим, що трибунал ухвалив наказ про тимчасові заходи, яких вимагала Україна", - заявили в МЗС.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що сьогоднішній наказ містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військово-морських кораблів та 24 моряків на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та звичаєвим міжнародним правом, підкреслили в МЗС України.

Читайте також: Зеркаль про рішення морського трибуналу: Це – чиста перемога

"Як зазначив трибунал, дії, вчинені Російською Федерацією, можуть завдати непоправної шкоди заявленим Україною правам на імунітет її військово-морських кораблів та військовослужбовців, якщо арбітражний трибунал, створений відповідно до Додатку VII, визнає, що Україна користується цими правами. Крім того, трибунал вважає, що в цих обставинах ризик непоправної шкоди є реальним", - йдеться у заяві.

У МЗС уточнили, що сьогоднішній наказ стосується справи, а також відповідного запиту про тимчасові заходи, поданого Україною до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) у квітні 2019 року. Справа, ініційована 1 квітня 2019 року, стосується порушення Росією абсолютного імунітету трьох українських кораблів і двадцяти чотирьох військовослужбовців на борту цих кораблів.

"Зокрема, захоплення Росією військових кораблів та військовослужбовців порушує Конвенцію Організації Об'єднаних Націй з морського права та звичаєве міжнародне праву, які гарантують повний імунітет військово-морських кораблів і їхнього персоналу, у тому числі від захоплення, затримання та всіх форм національних правових процедур. Запит про тимчасові заходи, щодо якого виніс рішення Міжнародний трибунал з морського права, має на меті отримати захист від подальшої непоправної шкоди правам України під час розгляду справи по суті", - повідомили в МЗС України.

Як повідомляв Укрінформ, раніше у суботу, 25 травня, Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі, а також 24 захоплених моряків.

25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом щодо зобов’язання Росії звільнити захоплені військові кораблі та повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 полонених моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-