Морський трибунал постановив звільнити українських  моряків

Морський трибунал постановив звільнити українських моряків

Оновлено
Укрінформ
Міжнародний трибунал з морського права зобов’язав Росію негайно звільнити три українські військові кораблі, а також звільнити 24 захоплених моряків.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, рішення оголосив президент Трибуналу - суддя Пак Чжин Хьон.

"Морський трибунал постановив … вжити наступних заходів: РФ має невідкладно звільнити українські військові судна – "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу" і повернути їх під юрисдикцію України… Невідкладно звільнити 24 моряків та дозволити їм повернутися в Україну", - сказав він.

Оголошено також, що обидві сторони мають утриматися від будь-яких кроків, які можуть вести до ескалації.

Вимоги, викладені в позові, визнано такими, які мають невідкладний характер, у тому числі гуманітарного порядку.

Обидві сторони мають подати трибуналу звіт про виконання рішення не пізніше 25 червня 2019 року, в разі необхідності президент трибуналу має право вимагати додаткової інформації щодо виконання.

Судді також вирішили, що вивчення послідовності подій, які відбулися 25 листопада 2018 року, дає підстави говорити, що ця справа підпадає швидше під "правоохоронну діяльність", ніж військову. Тобто трибунал має повну юрисдикцію ухвалювати рішення у цій справі, відкинувши таким чином аргументи російської сторони про нелегітимність цього суду у даному питанні.

Відсутність Росії на слуханнях і під час ухвалення рішення не порушує правових норм і тому не є перешкодою для ухвалення рішення.

Водночас, як зазначається у рішенні суду, Трибунал не вважає за необхідне вимагати від Росії призупинити кримінальне переслідування щодо 24 затриманих українських військовослужбовців та утримуватися від порушення нових справ.

За всі рішення голосували 19 суддів, проти був один суддя — росіянин Колодкін.

Як повідомила у Facebook заступник глави МЗС Лана Зеркаль, "наказ Трибуналу є чітким сигналом Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно".

За її словами, затримання трьох військових кораблів та 24 військовослужбовців на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та за загальним міжнародним правом.

"Ми очікуємо, що Росія швидко та в повному обсязі виконає наказ Трибуналу. Нагадаю, що в подібній справі – Arctic Sunrise – Росія також не брала участі, але швидко звільнила людей. Більше деталей згодом", - додала вона.

Читайте також: Рідні моряків не вірять, що Росія виконає рішення морського трибуналу - Spiegel

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 року російські прикордонники біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-морських сил України: катери "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", що прямували з Одеси до Маріуполя, а також їхні екіпажі. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії суд в окупованому Криму заарештував усіх затриманих українських військових за обвинуваченням у нібито незаконному перетині кордону. Зараз вони утримуються в СІЗО у Москві.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу з морського права із запитом щодо зобов’язання Росії звільнити захоплені військові кораблі та повернути їх під український контроль, припинити кримінальне переслідування 24 полонених моряків, а також звільнити їх і повернути в Україну.

Фото на головній: Роман Цимбалюк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-