Джапарова передала книгу малюнків про депортацію очевидцю подій

Джапарова передала книгу малюнків про депортацію очевидцю подій

Фото
Укрінформ
Артбук з малюнками на тему депортації кримських татар 1944-го року, що раніше була представлена в Києві, передано одному з очевидців тих подій, Ваіту Мухтарову під час пам’ятних заходів, які відбулися в Анкарі.

Про це Укрінформу розповіла заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

«В артбуці під кожним малюнком своя історія англійською, українською та кримськотатарською мовами. В цій книзі хронологія, відчуття, біль, масштаб трагедії подано через малюнки. Через цей артбук можна не лише прочитати й дізнатися, але й відчути та побачити», - розповіла замміністра.

Чоловік, якому вона вручила книгу, Ваіт Мухтаров, пережив жахи депортації, але досі не може розповідати про події без сліз на очах.

«Це дідусь Ваід, якому вже, напевно, близько 90 років. Зустрітися з ним, передати йому книгу – це дуже чутливий момент. У мене не залишилося бабусь і дідусів. Всі пережили депортацію. Дідусі воювали на війні, а бабусі були депортовані. Одні бабусі було 16 років, іншій ще менше. Для мене доторкнутися до дідуся Ваіда, поцілувати його руку згідно кримськотатарської традиції, як знак поваги до літньої людини, просто побути поряд з ним і послухати його історію, це так ніби мої рідні побули поряд зі мною», - поділилася Джапарова.

Читайте також: Ердоган: Туреччина захищатиме кримських татар за будь-яких обставин

На її переконання, зустрічі зі свідками жахливих подій історії дають чітке уявлення, якими руйнівними та трагічними були ті події.

«Після таких історій, коли бачиш фізичного свідка тих подій, який не офіційну промову виголошує, а розповідає те, що на серці всі ці роки, із самого дитинства. Це звісно, змушує не тільки задумуватися, але й змінювати себе, свої почуття, своє ставлення», - сказала Джапарова.

Читайте також: В Анкарі представили виставку про депортацію кримських татар

На її переконання, українці, які пережили жахітті Голодомору, які несуть інформацію про це жахіття, на рівні генетичному, так само як і кримські татари зберігають у собі інформацію про депортацію, дуже добре розуміють один одного, через пережиті трагедії ближчі один до одного.

Як відомо, в Анкарі в межах заходів, присвячених 75-річчю депортації кримськотатарського народу, представили виставку картин і архівних фото, що розповідають про події того періоду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-