Парламенту Литви пропонують визнати депортацію кримських татар геноцидом

Парламенту Литви пропонують визнати депортацію кримських татар геноцидом

Укрінформ
Члени литовського парламенту Аудронюс Ажубаліс і Лаурінас Касчюнас зареєстрували проект резолюції про визнання депортації кримських татар 18 травня 1944 року геноцидом, здійсненим сталінським режимом.

Про це повідомив голова Союзу громад литовських татар Адас Якубаускас у Facebook.

"Вчора члени литовського парламенту Аудронюс Ажубаліс і Лаурінас Касчюнас зареєстрували проект резолюції про визнання депортації кримських татар 18 травня 1944 року геноцидом, здійсненим сталінським режимом. Україна акт геноциду визнала 2015 року. Сейм Латвії визнав геноцид кримськотатарського народу 9 травня 2019 року, прийнявши відповідну постанову. Дуже сподіваюся, що Литва буде другою державою в світі, яка визнала геноцид кримських татар. Литву і кримських татар пов'язують давні дружні відносини. Конституційний суд Литви депортацію кримських татар прирівняв до геноциду ще 2014 року", - написав він.

Читайте також: Кримські татари США вшанували пам`ять жертв депортації

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о третій годині ночі і тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня). Офіційною підставою для цього злочину стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859-сс "Про кримських татар" від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висувалися претензії в нібито масовій зраді і масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 особи, згідно з татарськими джерелами - більш як 400 тисяч, з яких протягом перших півтора року померли близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-