У Ташкенті відбувся мітинг, приурочений до 75-річчя депортації кримських татар

У Ташкенті відбувся мітинг, приурочений до 75-річчя депортації кримських татар

Фото
Укрінформ
Церемонія відбулася в меморіальному комплексі пам'яті жертв репресій за підтримки Національного культурного центру кримських татар.

На заході були присутні співробітники посольства України в Ташкенті, представники кримсько-татарської діаспори, громадяни Узбекистану, повідомляє агентство Анадолу.

Церемонія розпочалася з покладання квітів до Меморіалу жертв депортації. Потім присутні вшанували пам'ять жертв депортації хвилиною мовчання. Були зачитані сури з Корану.

Співробітники посольства України в Ташкенті також поклали вінок до монумента.

Виступаючи на заході, член правління Національного культурного центру кримських татар Закір Аджіосман повідомив, що чимало кримських татар протягом 75 років змушені жити далеко від батьківщини.

У 1944 році радянська влада заслала в Узбекистан понад 140 тисяч кримських татар. Після розпаду Радянського Союзу більшість кримських татар повернулося на батьківщину. Понад 30 тисяч кримських татар досі живуть в Узбекистані.

Читайте також: Джемілєв узяв участь у піднятті кримськотатарського прапора в Едмонтоні

Процес депортації кримських татар розпочався 18 травня 1944 року. Тоді було віддано наказ депортувати всіх кримських татар до першого червня 1944 року. Стариків, жінок і дітей зганяли на площі, а потім садили в залізничні вагони.

Після смерті Сталіна в 1954 році був виданий указ про передачу Кримського півострова до складу Української РСР. У 1965 році почався процес поступового повернення кримських татар у Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-