У Берліні вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар

У Берліні вшанували пам'ять жертв депортації кримських татар

Фото, відео
Укрінформ
На акцію в пам'ять про геноцид кримськотатарського народу, яка пройшла в столиці ФРН, з'їхалися гості з різних міст країни.

Її організаторами виступили ініціативи BerlinInfoPointKrym і «Киримли», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми організували акцію «Запали свічку у своєму серці» під Бранденбурзькими воротами, щоб нагадати собі і не дати іншим забути цю трагедію», - розповіла активістка Вікторія Савчук.

Вона підкреслила: те, що відбувається в Криму сьогодні, дуже схоже на депортацію. Інформацію про це, а також про історичне підгрунтя сучасних подій  учасники акції намагалися довести до численних гостей акції.

На площі запалили свічки, викладені у формі контуру Криму, з цифрою 75 всередині і емблемою тарак-тамга.

Акція в Берліні в памʼять жертв депортації кримських татар / Фото Ольга Танасійчук, Укрінформ

«Я вже кілька років беру участь у реквіємі в Берліні. Це, з одного боку, дуже важко, з другого, - дуже важливо. Це наш біль, наша пам'ять, яка передається з покоління в покоління», - поділилася кримська татарка Діляра, яка приїхала на акцію спеціально з іншого міста Німеччини. Вона з дитинства чула розповіді бабусі, інших родичів і знає про горе свого народу не з книжок.

Читайте також: У Нью-Йорку приспустили прапор у роковини геноциду кримських татар

Молодий кримський татарин Ельдар також працює в Німеччині, в Берліні. «Сьогодні – 75-річчя з дня депортації. Ми, кримчани, які тут навчаються та працюють, вважаємо своїм обов'язком виходити на площі й говорити про цей день. Це те, чого не можуть робити люди в Криму», - зазначає він.

В останні роки такі акції 18 травня вже стали традиційними для Берліна.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-