Княжицький: Пережите кримськими татарами - це унікальна трагедія

Княжицький: Пережите кримськими татарами - це унікальна трагедія

Укрінформ
Народний депутат України Микола Княжицький вважає, що жоден народ на пострадянському просторі не пережив такої трагедії, як кримські татари.

Про це він заявив, виступаючи 18 травня на жалобному мітингу на Майдані Незалежності у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Те, що пережили кримські татари у 20-у столітті - це унікальна трагедія серед багатьох, які пережили народи на території сучасної України. Геноцид українців під час Голодомору, Холокост євреїв, виселення 500-та тисяч осіб із Західної України протягом 1944-1947 років, виселення сусідніх балтійських народів - Естонії, Литви, Латвії, які сьогодні відзначають 70 років від дня цієї жахливої трагедії. Були трагедії, але жоден народ не зазнав такої трагедії, як кримськотатарський, тому що всіх представників цього народу вивезли з рідної землі, тому що половина народу загинула під час цього геноциду, бо досі так мало людей замислюються над тим, яка це була жахлива трагедія, оскільки для багатьох кримських татар ця трагедія, на жаль, триває в окупованому Криму", - сказав Княжицький.

Народний депутат вважає, що анексія Криму стала результатом того, що Україна не усвідомила до кінця трагедію кримських татар і "не засудила катів, які знущалися і продовжують знущатися над кримськими татарами".

«У тому, що кримські татари не можуть вільно жити на своїй землі, не можуть мати своєї кримськотатарської автономії ... у цьому є і наша провина, українців. Тому що після повернення кримських татар на батьківщину, ми не забезпечили вільного розвитку кримськотатарського народу на своїй землі. Наслідок - анексія Криму. Ми не забезпечили засудження катів, які знущалися над кримськими татарами і продовжують знущатися зараз. Наслідок - російсько-українська війна. Ми не забезпечили у думках кожного українця усвідомлення цієї трагедії і бажання підтримати кожного кримського татарина і результат - невизначеність України, незважаючи на всі наші успіхи, яких ми досягли за останні п'ять років», - вважає нардеп.

На його думку, сильна європейська Україна повинна бути з сильною кримськотатарською автономією ..

Читайте також: Активісти закликають країни ООН визнати депортацію кримських татар геноцидом

«Ми маємо разом збудувати сильну європейську Україну з сильною кримськотатарською автономією, з сильним розвитком мов корінних народів України», - заявив Княжицький.

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років з часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини - Криму. У цей день Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 кримських татар, за татарськими джерелами - понад 400 тисяч, із яких протягом перших півтора року померли близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-