У депортованих кримських татар вилучили 25 мільйонів книг

У депортованих кримських татар вилучили 25 мільйонів книг

Укрінформ
Експертиза, проведена Національною академією наук України, встановила ряд історичних фактів щодо депортації кримських татар, зокрема, про вилучене у них майно, серед якого понад 25 тисяч будинків, 25 млн книжок та фонди 180 бібліотек.

Про це повідомляє прокуратура АРК Крим, яка здійснює досудове розслідування за фактом геноциду кримськотатарського народу та представників інших національних груп у в 1944 році.

"У кримських татар в Криму внаслідок депортації було вилучено: 25 561 будинок, 15 000 дворових забудов, 18 736 земельних наділів, майже 100 тис. голів свійської тварини, 25 млн книг, фонди 180 бібліотек", - йдеться в повідомленні.

При цьому прокуратура посилається на комплексну судову історично-правову експертизу, яку було призначено для встановлення фактів, подій, суспільно-політичних процесів, які мали місце протягом 1944 року та надалі, оцінки прийнятих радянською владою нормативно-правових актів, якими супроводжувався геноцид кримськотатарського народу.

Наразі прокуратурою отримано історичну частину вказаної експертизи, проведеної Національною академією наук України.

Читайте також: Прокуратура АРК встановила організаторів і виконавців геноциду кримських татар

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини – Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

За офіційними даними, було депортовано 183 тис. 144 кримських татар; за татарськими джерелами – понад 400 тисяч, з яких упродовж першого півтора року померло близько 46%.

Верховна Рада України визнала депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. А напередодні 75-ї річниці депортацію кримських татар геноцидом визнав і сейм Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-