Крим став плацдармом для збройних сил Росії — МЗС Естонії

Крим став плацдармом для збройних сил Росії — МЗС Естонії

Укрінформ
У п'яту річницю незаконного "референдуму", який Росія провела в Криму, Естонія висловила підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, засудила анексію Кримського півострова, а також захоплення українських моряків у Керченській затоці.

Про це йдеться у заяві міністра закордонних справ Естонії, розміщеній на сайті естонського МЗС.

"У березні цього року відзначається п'ятиріччя незаконної анексії Кримського півострова Росією. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ігнорував як українську Конституцію, так і волю народу, і представляє серйозну загрозу для європейської безпеки та міжнародного верховенства права. Для Естонії Крим є і залишатиметься частиною України", - йдеться у повідомленні.

У заяві підкреслено, що Росія використовувала період окупації для посилення своєї військової присутності на півострові. Крим став плацдармом для російських збройних сил, які прагнуть контролювати весь Чорноморський регіон і тим самим закріпити російський вплив у ширшому регіоні.

Естонія засуджує серйозні порушення міжнародного права, вчинені Російською Федерацією як окупаційні сили в Криму: примусове вербування місцевих жителів до армії; примусове прийняття російського громадянства; захоплення майна; обмеження свободи слова та релігії.

"За п'ять років окупації гуманітарна ситуація в Криму погіршилася: кожна людина, яка не підтримує російську анексію, знаходиться в небезпеці. Особливий тиск поширюється на кримських татар, яких переслідували і депортували Москвою вже в радянські часи", - наголошено у заяві.

Також Естонія засуджує необґрунтоване використання Російською Федерацією військової сили 25 листопада 2018 року проти кораблів ВМС України у Керченській протоці та незаконного затримання особового складу ВМС України. Це було очевидним порушенням міжнародного права, українського суверенітету та територіальної цілісності, викликаного безпосередньо окупацією Криму. Ескалація напруженості в регіоні Азовського моря створює явну загрозу безпеці у всій Європі.

Читайте також: МЗС України направило Росії ноту через візит делегації держдуми в Крим

"Естонія стійко підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Порушення міжнародного права повинні мати наслідки. Ми підтримуємо політику невизнання анексії Криму, включаючи продовження та перегляд санкцій, а також звільнення незаконно ув'язнених. Надзвичайно важливо забезпечити доступ міжнародних організацій до Криму", - йдеться у заяві.

16 березня 2014 року в Криму і місті Севастополь в обхід діючого українського законодавства та законодавства Автономної Республіки Крим відбувся так званий референдум, щодо статусу Криму. "Референдум", організований проросійською владою Криму за силового тиску російських військових та воєнізованих «ополченців», а також за підтримки пропагандистських російських ЗМІ, став черговим етапом кремлівського плану з захоплення території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-