У Мистецькому Арсеналі в Києві презентували британський фільм про окупацію Криму

У Мистецькому Арсеналі в Києві презентували британський фільм про окупацію Криму

Фото
Укрінформ
У Мистецькому Арсеналі відбулася презентація документального фільму "Crimea. Russia's Dark Secret". 

Презентацію провели у рамках V Міжнародного форуму "Окупований Крим: 5 років опору", організованого Міністерством інформаційної політики України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Фільм створений незалежним британським режисером  та продюсером Джемі Дораном для телеканалу Aljazeerа.

Презентація документального фільму "Crimea. Russia's Dark Secret"/ Фото Геннадій Мінченко

"Aljazeera має дуже велику аудиторію англійською мовою. А для нас дуже важливо що події, правда про те, що відбувається були донесені до широкого загалу . Це було важко, тому що відкрито знімати не дозволено, була низка організацій, які влаштовували все так, щоб можна було знімати. Це дуже правдивий фільм",- сказав під час презентації фільму  лідер кримськотатарського народу, уповноважений Президента України в правах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

У фільмі розглядається історія анексії Криму у 2014 році через історії конкретних людей - членів родин кримських татар та активістів, яких було викрадено, вбито чи несправедливо засуджено. Крім того, автори торкнулися теми депортації кримськотатарського народу і повернення на рідну землю після розвалу Радянського союзу. У фільмі є інтерв'ю з Мустафою Джемлєвим, заступницею міністра інформаційної політики Еміне Джапаровою, кримським адвокатом,який вів і веде справи багатьох кримськотатарських активістів, Емілем Курбедіновим, українською співачкою кримськотатарського походження Джамалою,кримськотатарським музикантом Джемілєм  Каріковим. Автори поговорили й із батьками та родичами викраденого Ервіна Ібрагімова Умером Ібрагімовим, батьком Нурі Абдурашидова, матерями й дружинами кримських татар, які викрадених за ці роки і досі не знайдених.

Герої фільму говорять не лише про свій біль чи розповідають історію захоплення своєї батьківщини. Для них важливо, щоб історія Криму, його анексії була присутня в світовому інформаційному просторі. На важливості історій цих людей наголосив Мустафа Джемльов. Він зазначив, що зараз кримським татарам важко чи взагалі неможливо відверто висловлювати свою позицію через тиск на них та їхніх близьких і неприховану небезпеку  з боку окупаційної  влади. 

Загалом, за його словами, за роки окупації Криму було викрадено 49 кримських татар та активістів, 11 із них було знайдено вбитими, деяким після катувань та залякувань вдалося звільнитися та виїхати з Криму, доля багатьох досі невідома.

Читайте також: Український фільм "Вулкан" про перекладача ОБСЄ скоро вийде у прокат

Британський режисер та продюсер Джемі Доран понад 50 років працює в

Кінодокументалістиці, де, зокрема, висвітлює тему військових конфліктів. Має декілька премій Еммі у сфері документального кіно.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-