Адвокати моряка Ейдера чекають результатів повторних аналізів на гепатит

Адвокати моряка Ейдера чекають результатів повторних аналізів на гепатит

Укрінформ
Адвокат утримуваного в Росії наймолодшого українського військового моряка Андрія Ейдера розраховує під час наступного візиту отримати результати повторного аналізу крові на наявність гепатиту В і С.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила його адвокат Олександра Маркова.

"4 лютого в Андрія знову взяли аналіз крові. Коли буде відомий результат - незрозуміло, гадаю, що у наступний наш візит в Лефортово вже має бути відомо. Чесно кажучи, по-людськи дуже переживаємо всією командою. Така невизначеність - це найгірше", - заявила вона.

При цьому адвокат ситуацію із записами в документах щодо можливої хвороби прокоментувала як "питань більше, ніж відповідей".

"Я однаково розглядаю кілька версій події - як просто помилку в епікризі в датах аналізів, так і можу припустити, що аналізи просто могли переплутати. Вважаю, що схилятися до якоїсь однієї версії в даний час - недоцільно. Якщо аналізи просто переплутали, то можна буде спокійно "видихнути" за Андрія. Якщо ж помилка в датах - то тут вже треба буде розбиратися, чому ж Ейдера ніхто про це не повідомляв раніше, і чому ніде і ні в яких документах ця інформація не значилося",- відмітила вона.

Водночас Маркова зауважує, що, навіть в разі підтвердження хвороби слідство може знайти формальну відмову для того, аби не передати Андрія Ейдера на лікування до третьої нейтральної країни.

"Дійсно, Конвенція передбачає у разі хвороби військовополоненого його передачу в третю країну, таке клопотання було нами заявлено. Наразі відповідь на нього ще не отримано", - додала адвокат.

Раніше адвокат Микола Полозов повідомив, що військовополоненого Андрія Ейдера виписали з СІЗО "Матросская тишина" з вірусом гепатиту В і С. При цьому результати проведення аналізів датовані 2 листопада 2018 року.

Як повідомлялося, 25 листопада 2018 року прикордонні кораблі РФ у районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь, і 24 моряків.

Після прийняття підконтрольними Росії кримськими "судами" рішення про арешт захоплених у полон моряків усіх їх перевезли до Москви.

Всі вони заявили слідству, що є військовополоненими.

15 і 16 січня Лефортовський суд Москви прийняв рішення подовжити на три місяці арешт полоненим українським морякам. Адвокати українських моряків оскаржили рішення Лефортовський районного суду м. Москви про подовження терміну утримання під вартою всіх 24 українських моряків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-