ЄСПЛ повернув пріоритет справам Сенцова й Кольченка

ЄСПЛ повернув пріоритет справам Сенцова й Кольченка

Укрінформ
Європейський суд з прав людини повернувся до розгляду справ українських політв'язнів Олега Сенцова й Олександра Кольченка в пріоритетному порядку.

Рішення про те, що їхню справу буде відкладено до розгляду міждержавної скарги України проти Росії щодо питання Криму, було скасоване, повідомляє в Telegram глава Міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков.

"Раніше прийняте рішення про відкладення справи Олега Сенцова й Олександра Кольченка до розгляду міждержавної скарги України проти Росії скасовано. Справі повернули пріоритетний порядок розгляду, Суд повідомить про подальший її рух", - повідомляє Чиков.

При цьому він опублікував копію листа з ЄСПЛ на ім'я адвоката Наталії Добревої, в якому йдеться, що відкладено лише розгляд скарг, що стосуються подій на сході України, але не в окупованому Криму. "Суд просить вважати раніше відправленого листа не відправленим", - йдеться в листі. Мається на увазі лист від 17 грудня минулого року, в якому йшлося про відкладення розгляду справи Сенцова.

Як повідомлялося, українського режисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року за звинуваченням у підготовці терактів. Кольченка засудили до 10 років позбавлення волі, а Сенцова - до 20-ти.

Читайте також: Минулого року найбільше порушень прав людини було у Росії - ЄСПЛ

У травні 2018 року Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити всіх політичних в'язнів Кремля. Він відмовлявся від прийому їжі 145 днів і заявив про припинення голодування з 6 жовтня через загрозу примусового годування.

Загалом у Росії й анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-