Захоплення українських моряків загрожує РФ міжнародним трибуналом — Полозов

Захоплення українських моряків загрожує РФ міжнародним трибуналом — Полозов

Укрінформ
Адвокат Микола Полозов не виключає, що захоплення російськими військовими українських моряків в районі Керченської протоки є підставою для подальшого міжнародного воєнного трибуналу, оскільки РФ порушила правила і звичаї ведення війни.

Про це адвокат, який координує роботу команди адвокатів українських моряків, сказав в інтерв’ю DW.

“Справа моряків матиме продовження у міжнародних судових інстанціях. Крім Європейського суду з прав людини, Міжнародного суду ООН, я не виключаю, що це може слугувати підставою для подальшого міжнародного воєнного трибуналу, оскільки Російська Федерація у даному випадку порушила правила і звичаї ведення війни”, - сказав адвокат.

Полозов відзначив, що ці процеси відбуваються не дуже швидко, але всі підстави для воєнного трибуналу, безсумнівно, є.

На його думку також є підстави застосувати до захоплених українських моряків Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими.

Читайте також: Меркель знову закликала Путіна звільнити українських моряків

“Женевською конвенцією передбачається наступне: підставою для її застосування є збройний конфлікт. Те, що відбулося 25 листопада у Чорному морі неподалік від Керченської протоки, було актом агресії з боку російських військовослужбовців, співробітників прикордонної служби ФСБ, які на декількох кораблях здійснили тривалу атаку на українські судна. Тобто стався збройний конфлікт, під час якого комбатанти - люди, які мають перелік певних ознак, військовослужбовці у формі, зі зброєю, з субординацією тощо, - були захоплені та позбавлені волі. При цьому не вимагається офіційне оголошення війни. У конвенції навіть міститься уточнення, що одна з країн може не визнавати факт конфлікту чи війни”, - пояснив адвокат.

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських кораблі, здійснювали плановий перехід з порту Одеса до порту Маріуполь, а також 24 моряки.

Підконтрольні Росії "суди" в окупованому Криму заарештували на два місяці всіх затриманих моряків.

Наразі 21 український військовий перебуває у московському СІЗО "Лефортово", ще троє поранених - в ізоляторі "Матросская тишина".

Всі захоплені російськими військовими в районі Керченської протоки українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-