Україна працює над включенням Бахчисарайського заповідника до спадщини ЮНЕСКО

Україна працює над включенням Бахчисарайського заповідника до спадщини ЮНЕСКО

Укрінформ
Україна працює над питанням включення Бахчисарайського заповідника до списку спадщини ЮНЕСКО.

Про це заявила екс-директор Бахчисарайського історико-культурного заповідника Ельміра Аблялімова в Укрінформі під час круглого столу "Порушення гуманітарного права щодо захисту культурної спадщини на тимчасово окупованій території Криму".

"Ми ретельно працюємо над питанням включення Бахчисарайського заповідника до списку спадщини ЮНЕСКО. Також ми розглядаємо використання додаткових механізмів міжнародного права...Не виключаємо й застосування санкцій", - заявила Аблялімова.

Екс-директор заповідника також нагадала, що ініційована окупаційною владою "реставрація" Ханського палацу "по факту руйнує пам'ятку".

У свою чергу, екс-голова Республіканського комітету з міжнаціональних відносин та депортованих громадян, громадський діяч Едем Дудаков наголосив, що фактична можливість моніторити стан культурних пам’яток на півострові існує лише у громадських активістів, які проживають на території окупованого Криму.

"У Криму відбувається цілеспрямована зачистка не тільки кримськотатарських, але й українських культурних пам’яток. Це повзуча експансія однієї культури", - додав він.

Читайте також: Варварські «реставраційні роботи» у Ханському палаці знищують єдину пам'ятку архітектури кримських татар

У засіданні круглого столу "Порушення гуманітарного права щодо захисту культурної спадщини на тимчасово окупованій території Криму" також взяли участь перший заступник міністра інформполітики Еміне Джеппарова, перший заступник міністра культури Світлана Фоменко, начальник управління охорони культурної спадщини Мінкультури Олександр Єпіфанов, представники Національної поліції України, прокуратури АР Крим, Представництва Президента України в АРК, а також історики, археологи, краєзнавці.

В рамках круглого столу учасники обговорили основні проблеми охорони і збереження культурних цінностей України (рухомих та нерухомих) на тимчасово окупованій території Криму, в результаті чого домовились спільно оформити рекомендації за підсумками круглого столу у вигляді виконавчих документів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-