Про операцію, яку переніс Семена, стало відомо лише через три тижні

Про операцію, яку переніс Семена, стало відомо лише через три тижні

Укрінформ
Знайомі засудженого у Криму українського журналіста Миколи Семени дізналися про перенесену ним операцію лише за три тижні після того, як вона була проведена.

Про це розповів товариш Семени режисер і сценарист Валерій Балаян у четвер під час підбиття підсумків акції "Новорічна листівка солідарності", повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Він виглядає непогано. Він переніс дуже важку операцію наприкінці листопада. І, щоб ви розуміли ситуацію, в якій українці перебувають у Криму, я хочу сказати, що він навіть нікому не повідомив про те, що був екстрено госпіталізований і потім ліг під ніж. ...І лише через три тижні ми дізналися, що така операція була”, - зазначив Балаян.

Читайте також: Політв'язня Кольченка переводять у штрафний ізолятор — правозахисниця

Він також зачитав смс-повідомлення від Семени, адресоване українським журналістам - учасникам акції "Новорічна листівка солідарності".

“Трошки більше тижня тому, 19 грудня, я зустрічався з паном Миколою, бачив його. Вчора ми з ним навіть листувалися, і от що він написав: “Скажіть, що я тут усе читаю, що вони роблять, і вдячний. Просто публічно не можу нічого написати через заборону”. Тобто, це те, що він саме вам написав”, - сказав Балаян.

Як повідомлялося, журналіста проекту Радіо Свобода "Крим. Реалії" Миколу Семену засудили в анексованому Росією Криму за журналістську діяльність до 2,5 року тюремного ув’язнення умовно та заборонили два роки займатися журналістською діяльністю.

12 листопада Семену госпіталізували, а наступного дня прооперували у 7-ій міській лікарні Сімферополя. Йому видалили жовчний міхур і камені з жовчовивідних шляхів.

Крім того, журналіст потерпає від хвороб хребта і серця.

При цьому, захист Семени разом з правозахисними і громадськими організаціями неодноразово заявляли про необхідність і бажання журналіста лікуватися на території материкової України, проте в цьому було відмовлено.

У Національній спілці журналістів України заявили, що суттєве погіршення здоров'я Семени є результатом репресивних дій російської влади щодо нього.

Автора "Радіо Свобода" і "Крим.Реалії", кримського журналіста Миколи Семену російська влада звинуватила в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. У вересні 2017 року окупаційний "суд" у Сімферополі призначив йому покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки. У грудні того ж року "Верховний суд" Криму частково пом'якшив вирок Семені в частині додаткового покарання, скоротивши термін заборони публічної діяльності до двох років. 24 вересня Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу кримського журналіста Миколи Семени і його захисника Олександра Попкова на цей вирок.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-