Адвокати українських моряків готують касаційні скарги

Адвокати українських моряків готують касаційні скарги

Керченська криза
Укрінформ
Адвокати захоплених Росією українських моряків готують касаційні скарги на арешт.

Про це повідомила у Facebook Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"Микола Полозов проінформував мене стосовно скарг, які мали подати призначені окупаційною владою Криму так звані "державні адвокати", та які не виконали норму закону і не подали їх в триденний термін. Адвокати сформованої команди захисту вступили в справу вже після закінчення цього терміну. Відразу були спрямовані скарги і клопотання про поновлення строку. Суд, як і слід було очікувати від влади РФ, відмовився їх прийняти.Тому було вирішено, що скарги будуть подаватися не в апеляційному, а в касаційному порядку, тобто на судові рішення, що набрали законної сили", - написала вона.

Омбудсмен уточнила, що після розгляду скарг та ймовірної відмови в задоволенні у кожного з військовополонених буде необхідний комплект документів для подачі до ЄСПЛ.

Читайте також: "Суд" у Криму відмовив в апеляції 20 українським морякам

Також Полозов розповів Денісовій, що сьогодні, 26 грудня, він у Сімферополі брав участь у слуханнях суду апеляційної інстанції стосовно скарги його підзахисного Дениса Гриценка на рішення Київського районного суду Сімферополя щодо міри запобіжного заходу.

"Прогнозовано, суд скаргу відхилив та скоротив термін перебування під вартою до 24 січня 2019, тобто на один день", - повідомила Уповноважений.

Також Денісова зауважила, що щодо недобросовісних так званих "держадвокатів" РФ буде відкрите дисциплінарне провадження, "в якому буде висунута вимога про позбавлення їх статусу адвоката", а матеріали з дисциплінарного провадження будуть долучені до матеріалів в ЄСПЛ як обґрунтування порушення права на захист.

Крім того, Полозов розповів, що станом на сьогодні слідчі дії проведені вже з 22 військовими моряками. Усі вони під протокол визнали себе військовополоненими та згідно Женевської конвенції відмовилися надавати будь-які покази.

"До кінця цього тижня адвокати відвідають двох інших моряків. Уже завтра, 27 січня, заплановані слідчі дії щодо поранених Андрія Артеменко та Андрія Ейдера, які наразі перебувають у СІЗО № 1 "Матросская тишина", - зазначила Денісова.

Крім того, під час зустрічей з військовополоненими моряками, адвокати проінформували підзахисних і щодо можливого психологічного тиску з боку оперативників ФСБ і співкамерників.

Полозов у розмові з омбудсменом також зазначив, що під час запланованої зустрічі з керівником слідчої групи ФСБ РФ повторно порушить питання надання права на телефонні дзвінки та побачення для всіх моряків.

Як повідомлялося, Прикордонні кораблі Російської Федерації 25 листопада вчинили агресивні дії проти українських кораблів, які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь. Вони обстріляли і захопили три українські кораблі в Керченській протоці та взяли в полон 24 українських моряків.

27 і 28 листопада всім захопленим українським морякам винесли запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 25 січня 2019 року, а вже 29 листопада всіх моряків етапували до Москви, в СІЗО «Лефортово» і «Матросская тишина», звинувативши у “незаконному перетині кордону”.

У середу, 26 грудня, так званий верховний суд Криму закінчив розглядати скарги на арешт 20-ти з 24-х українських моряків. “Суд” лише скоротив термін арешту військовополонених на один день.

За даними правозахисників, досі у "Верховний суд" Криму не надійшли апеляційні скарги від 4-х захоплених українських моряків. Це поранені під час обстрілу Андрій Ейдер, Андрій Артеменко і Василь Сорока, а також старший матрос буксира «Яни Капу» Володимир Терещенко. Їхні адвокати за призначенням не подали апеляційні скарги на арешт своїх підзахисних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-