Клих повільно божеволіє в тюрмі Верхньоуральска - адвокат

Клих повільно божеволіє в тюрмі Верхньоуральска - адвокат

Політв’язні
Укрінформ
Адвокат Ілля Новіков відвідав політв'язнів Миколи Карпюка та Станіслава Клиха у російській колонії.

Як він розповів у своєму пості на Facebook, кремлівські бранці передавали всім привіт та поздоровлення з нагоди різдвяних свят.

«Я тільки що вийшов від нього. Микола уважно стежив за новинами церковного життя України, дуже радий, що все вийшло, і впевнений, що далі буде краще. Бажає нам всім терпіння, особливо сім'ям тих, кого в Росії захопили в полон і позбавили волі», - повідомив Новіков.

Він зазначив, що «за п'ять років у російській в'язниці Карпюк зовсім не озлобився». Новіков нагадав про деталі судового процесу над Карпюком та Клихом і заявив, що справа проти них - «п'ять років суцільний підлості, брехні, знущань і болю».

Читайте також: У Клыха - підозра на гангрену і рак

За словами адвоката, після того, як українців звинуватили в РФ в участі в бойових діях і вбивстві декількох десятків російських військових у Чечні під час боїв у Грозному в 1994-1995 роках, на Карпюка повісили відшкодування шкоди родичам загиблих.

«Звідкись почали вилазити старики - батьки та вдови солдат, загиблих у тому новорічному бою в Грозному. Оскільки російський суд вже визнав Карпюка і Клиха винними в їх смерті, їх цивільні позови потерпілих задовольняються автоматично. Карпюку недавно приносили папір від приставів, що суд стягнув з нього мільйон рублів, і вже набігло 70 тисяч пені за несплату. Це було б смішно, якби за цими грошима на папері, які ніколи не будуть заплачені, не стояли обмануті надії осиротілих людей похилого віку. Батьківщина спершу забрала у них дітей, а двадцять років потому сказала, що вони можуть отримати компенсацію з двох українців», - написав адвокат.

Читайте також: В Кремлі валяють ваньку і шиють світ у дурні - Геращенко про справу полонених моряків

Новіков зазначив, що Станіслав Клих вже п'ять років не бачив сім'ю, а його батьки майже не сподіваються на його звільнення: «Клих повільно божеволіє в тюрмі Верхньоуральска. Його старі батьки вже майже не вірять, що дочекаються його назад. Карпюк п'ять років не бачив дружину й сина».

Читайте також: Денісова вимагає від омбудсмена РФ негайно допомогти Клиху

Як повідомляв Укрінформ, український політв'язень Кремля Станіслав Клих написав листа про критичну ситуацію з його здоров'ям.

Як відомо, у 2016 році українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і у 1994-1995 роках воювали у складі бандформувань у Чечні. Втім, Клих заявив, що ніколи не був у Чечні.

Пізніше стало відомо, що стан його психічного здоров'я сильно погіршився через тортури у в’язниці. За словами матері Клиха, Станіслава катували у Росії, змушуючи свідчити проти екс-прем'єра Арсенія Яценюка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-