У фігуранта

У фігуранта "справи Веджіє Кашка" Аметова відмовляють нирки - адвокат

Укрінформ
Стан здоров'я кримських татар, обвинувачених у «справі Веджиє Кашка», значно погіршився у СІЗО в окупованому Сімферополі, а в одного з них - Кязіма Аметова - почали відмовляти нирки.

Про це повідомляє ATR.

«У середу, 19 грудня, «Київський районний суд» Сімферополя мав почати розгляд по суті «справи Веджиє Кашка» стосовно кримських татар Бекіра Дегерменджи, Руслана Трубача, Кязіма Аметова й Асана Чапуха. Як повідомив адвокат Еміль Курбедінов, «суд» перенесли на 9 січня через те, що фігурант «справи» Асан Чапух, який знаходився під домашнім арештом, потрапив у лікарню», - йдеться в повідомленні.

Курбедінов також повідомив, що до нього звернувся ще один фігурант цієї справи - Кязім Аметов - і сказав, що у нього почали відмовляти нирки.

«Вони дуже сильно обурені умовами тримання. Кязім сказав, що у нього вже почали відмовляти нирки. Тому що там нестерпні умови - це спецблок, в якому сидять двоє людей під постійним відеоспостереженням. Але найголовніше - там дуже сильна вологість, і стан здоров'я фігурантів значно погіршився», - повідомив Курбедінов.

Як повідомлялося, 10 жовтня фігуранта «справи Веджиє Кашка» Асана Чапуха в окупованому Криму відпустили під домашній арешт через серйозне погіршення стану його здоров'я.

Читайте також: Фігурантів "справи Веджіє Кашка" залишили під арештом в окупованому Криму

Наприкінці серпня «попереднє слідство» у «справі Веджиє Кашка» було завершено, після чого почалася процедура ознайомлення з матеріалами «кримінальної справи». Наприкінці листопада Дегерменджи, Аметов, Трубач і Чапух отримали обвинувальний висновок.

Так, окупанти звинувачують Аметова, Дегерменджи і Трубача у скоєнні злочину, передбаченого п.«а», «г» ч.2 ст.163 (вимагання) КК РФ, а Чапуха - п.«а», «г» ч. 2 ст.163 (вимагання) і ч.1 ст.222 (незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК РФ.

23 листопада 2017 року в окупованому Криму ФСБ РФ спільно з «МВС» затримала у Сімферополі кримських татар Бекіра Дегерменджи, Кязіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. Окупанти звинувачують чоловіків у нібито «вимаганні» у громадянина Туреччини. Однак кримські татари намагалися допомогти родині Веджиє Кашка повернути вкрадені цим громадянином Туреччини гроші. Йдеться про Юсуфа Айтана, громадянина Туреччини, який вкрав у сім'ї Кашка велику суму грошей.

Затримані кримські татари в момент облави в кафе знаходилися разом з Веджиє Кашка. Вони прийшли туди на прохання самого Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджиє Кашка стало погано. Її відвезли на «швидкій». По дорозі в лікарню жінка померла.

За словами адвоката Миколи Полозова, який почав власне розслідування обставин загибелі Веджиє Кашка, під час спецоперації російських спецслужб силовики застосували фізичне насильство: ветерана національного руху не тільки закували в наручники, а й мінімум один раз вдарили прикладом автомата.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-