Справа Бекірова: Того, що бранець на милицях, «свідки» ФСБ не помітили

Справа Бекірова: Того, що бранець на милицях, «свідки» ФСБ не помітили

Укрінформ
Зв’язок із кримським татарином, мешканцем Новоолексіївки Едемом Бекіровим зник близько 8:30 ранку 12 грудня. 

Саме в цей момент його затримали на адміністративному пункті пропуску «Чонгар» російські прикордонники. Протягом дванадцяти годин не було жодних відомостей про його місцезнаходження, аж поки голова меджлісу Рефат Чубаров не написав про затримання активіста на своїй сторінці у Facebook.

Тоді ж, у середу, 12 грудня, у присутності адвоката за призначенням, Інни Фірсової Бекірову були висунуті обвинувачення за двома статтями кримінального кодексу РФ: ч. 2 ст. 222 («незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї, його основних частин, боєприпасів, вчинені групою осіб за попередньою змовою») і ч. 2 ст. 222.1 («незаконні придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв, вчинені групою осіб за попередньою змовою»).

Ніч 57-річний Бекіров провів у будівлі ФСБ міста Сімферополя. А наступного дня відбулося судове засідання, на якому обирали запобіжний захід.

Суд розпочався із того, що арештований майже не говорив. Йому було важко підводитися та відповідати на запитання, двічі ставало зле. Утім, зачитати протокол обвинувачення не встигло - засідання було перервано через поганий стан здоров’я арештованого. До будівлі викликали карету «швидкої допомоги».

Фото: facebook.com/crimeansolidarity
Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Едем Бекіров має низку захворювань: інвалідність першої групи, носить протез на одній нозі, переміщується на милицях, нещодавно пережив інфаркт, має чотири вшитих шунти на серці внаслідок операції, хворіє на цукровий діабет. В Крим Едем їхав побачитися з родиною і старенькою мамою перед наступною операцією, що мала б відбутися цього тижня, 16 грудня.

«Під час огляду мого підзахисного в залі суду в нього дуже сильно «впав» рівень цукру й одразу після цього знизився тиск», - коментує ситуацію адвокат Олексій Ладін. Сторона захисту надала всі відповідні довідки про стан здоров’я підзахисного.

Емем Бекіров у залі суду
Едем Бекіров у залі суду

За версією слідства, Едем Бекіров передав до Криму через людину, названу в матеріалах справи «Меметовим» одинадцять із половиною кілограмів тротилу і 192 патрони калібру 9 мм пістолета Макарова.

«Меметов», на чиїх словах будується обвинувачення, стверджує, що працює таксистом. Він нібито сидів у машині на контрольно-пропускному пункті, коли до нього «підійшов чоловік міцної статури, назвався Едемом, потиснув руку і передав сумку загальною вагою 14 кг». Свідок сховав її в схрон за 5 км від селища Рисове (Красноперекопський р-н), позначив геолокацію на мапі. А 23 серпня 2018 року прийшов в управління ФСБ по Криму і Севастополю й добровільно здався.

Олексій Ладін
Олексій Ладін

Ладін вважає цю справу сфабрикованою «нашвидкоруч»: «Мені здається, коли вони вигадували цю схему, то взагалі не були в курсі, що Бекірову не можна підіймати вагу, більшу за 1,5 літрову пляшку - через стан здоров’я. Як він доніс сумку із 14 кілограмами зброї – загадка. І ще одне запитання: чому секретний свідок у своїх показах не згадує, що до нього підійшла людина на милицях?».

Захист подав довідку про прописку Бекірова в Криму і розписку брата, готового надати йому житло в разі домашнього арешту. Адвокат Іслям Веліляєв стверджував, що його підзахисний може не витримати умов Сімферопольського СІЗО (відомо, що воно входить до десятки найгірших ізоляторів за умовами утримання).

Іслям Веліляєв
Іслям Веліляєв

Під час засідання, на якому обирався запобіжний захід, старший слідчий слідчого відділу УФСБ по Криму Іван Романець, заявив: Бекірова, мовляв, одразу після затримання оглянули лікарі і «обставини, що перешкоджають утриманню в СІЗО відсутні». В результаті, суддя Київського районного суду по м. Сімферополю, Валентина Каминіна визнала клопотання слідчого обгрунтованим і заарештувала активіста на два місяці.

Декілька днів тому, та ж сама суддя продовжила термін арешту громадському журналісту Наріману Мемедемінову.

Адвокат Ладін зауважив, що, за його спостереженнями, в Криму «клопотання про обрання запобіжного заходу з боку обвинувачення задовольняються майже у ста відсотках. Особливо, коли з подібними клопотаннями виступає ФСБ. Тому жодних ілюзій з приводу того, що Бекірова відпустять під домашній арешт або під заставу, як того просили ми з колегою, я не мав».

Кримськотатарського активіста заарештовано до 11 лютого 2019 року. У зв’язку з його арештом МЗС України зажадало, аби Едему Бекірову надали медичну допомогу, а ще - щоб припинили переслідування активістів і правозахисників на окупованих територіях.  

Олександра Сурган

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-