"Катівні" умови в СІЗО Криму можуть призвести до смерті Бекірова — адвокат

Укрінформ
Адвокат заарештованого в четвер в окупованому Криму активіста Ервіна Бекірова Олексій Ладен вважає, що двомісячне утримання його підзахисного у "катівних" умовах Сімферопольського СІЗО може призвести до смерті.

Про це він заявив у відеокоментарі у Facebook в ході прямого ефіру, який вів у будівлі "суду" голова ЦВК Курултаю Заїр Смедляєв.

"Вважаю, що це рішення суду - чергове дно. Едем Бекіров - інвалід 1 групи, у нього цукровий діабет, 12 років тому у нього була ампутована нога, у нього ще безліч важких хвороб, і він потребує постійного догляду, який неможливо забезпечити в умовах слідчого ізолятора. Є відчуття, що це рішення може призвести до дуже сумних наслідків аж до смерті підзахисного, тому що всі ми знаємо, що в слідчому ізоляторі Сімферополя вдаються до тортур і далеко не виняткові випадки, коли люди там просто вмирають ", - заявив Ладін.

За його словами, Бекірова підозрюють у тому, що він зберігав і передавав боєприпаси: вибухівку і патрони.

"Загальна вага сумки Бекірова, на думку слідчих ФСБ і згідно з опитуванням "секретного" свідка, становить близько 14 кг. На суді ми з'ясували, що Бекіров не може за станом здоров'я підняти вагу більш як 1,5 літрова пляшка води. Якщо він підніме вага більш як 3 кг, у нього почнуться катастрофічні наслідки для здоров'я ", - розповів адвокат.

Проте, зазначив він, всі ці неузгодженості не завадили суду визнати клопотання обвинувачення про арешт Бекірова обгрунтованим.

"Очевидно, що це рішення - чергова провокація ФСБ, у результаті якої людина, яка гостро потребує медичної допомоги, а він власне приїхав у Крим, щоб побачитися з рідними, тому що у нього вкотре призначена операція на серці, в ході якої йому мали встановлювати стенти, а до цього у нього було шунтування, так ось, перед операцією він приїхав, практично, попрощатися з рідними, тому що операція важка і її результат, з огляду на стан здоров'я Бекірова, може бути сумним ", - сказав Ладін.

Читайте також: До Бекірова під час "суду" в окупованому Криму викликали "швидку"

Він уточнив, що за версією силовиків, його підзахисний, будучи в Криму торік, передав "секретному" свідку, дані якого ФСБ не розголошує, сумку з тротиловими шашками і 192-ма патронами і пістолетом Макарова, загальна маса яких становить близько 14 кг . Усе це Бекіров, нібито, просив "секретного" свідка, який переховується під прізвищем Меметов, залишити у себе для зберігання.

При цьому жодних доказів того, що сумка з боєприпасами була перевезена Бекіровим через адміністративний кордон з Кримом і пункти в'їзду на півострів, контрольовані Росією, не надається.

"Фактично, слідчий ФСБ прийшов до суду і сказав:" Ми думаємо, що Бекіров скоїв злочин, і суд не перевіривши інформацію, а повіривши на слово, відправив у СІЗО людину на два місяці ", - резюмував адвокат.

Як повідомляв Укрінформ, 12 грудня близько 8.30 на в'їзді в окупований Крим з боку Чонгара під час проходження паспортного контролю на території, контрольованій окупантами, був затриманий громадянин України, житель селища Новоолексіївка Херсонської області Едем Бекіров (1961 року народження). Відомо, що він прямував у Крим для відвідання 78-річної матері та родичів. У січні 2018 року активіст переніс складну операцію на серці, в ході якої йому були встановлені 4 шунти. Крім того, Бекіров носить знімний протез на правій нозі (нижче коліна).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-