Міфи

Міфи "російського Криму": Керч - найдавніше місто РФ?

Укрінформ
Після приватизації історії Херсонеса Росії закортіло більшого, і вона вирішила залишити за собою також історію Керчі, назвавши її "найдавнішим містом Росії"

Черговий фейк про "російський Крим" був опублікований у "Комсомольській правді".

"Після довгих експертиз, консультацій і перевірок, вчені дійшли висновку, що Керч - найдавніше місто Росії. Після повернення Криму до складу РФ вік могутньої країни збільшився на 600 років!" - радісно повідомляє видання.

Фото: Владимир Суворов/ИЗВЕСТИЯ
Фото: Володимир Суворов / "Известия"

У коментарі "Комсомольській правді - Крим" директор Східно-Кримського історико-культурного музею-заповідника Тетяна Умрихіна повідомляє: "Вчена рада Інституту археології Російської Академії наук визнала, що місто Пантікапей, сучасна Керч, було засноване на рубежі 7-6 століть, це 610-590 рік, до нашої ери. Керівник пантікапейської експедиції Володимир Толстіков виконав величезну роботу. Три роки проходили різні експертизи, збиралася доказова база, яку визнало все вчене співтовариство. Міста, давнішого за Керч, на території Росії не існує».

Щоправда, є один нюанс. На сайті Східно-Кримського музею за день до цієї публікації з’явилося коротке повідомлення: «Т.В. Умрихина встретилась с журналистами», але у самій новині нічого про «найдавніше місто Росії» не йшлося. Щобільше, не вдалося відшукати жодної згадки про відповідні ухвали Вченої ради і на сайті самого Інституту археології РАН. Що ж, залишається вірити російським ЗМІ на слово.

Тепер – про реальність. Це поселення було засноване бл. 610 р. до н.е. еллінськими переселенцями під назвою Пантікапей і швидко набуло статусу полісу, тобто міста-держави. Незважаючи на неодноразове захоплення і навіть знищення різноманітними ворогами, Пантікапей постійно відроджувався на старому місці. За Середньовіччя місто підпорядковувалося Візантії та носило назву Боспор, згодом Корчев (Крч, Крш), за генуезців – Черкіо або Воспоро, під владою Османської імперії – Керич, аж поки за російської доби не отримало теперішнє ім’я. І жодного разу Керч не занепадала – занадто вдалим було її розташування, тож ані жителям, ані державам не було сенсу її полишати.

А от маніпуляція російської пропаганди цього разу спрямована не на історію, вона – в іншому. Аби якесь місто стало вважатися найдавнішим у певній країні, воно мало б відповідати двом обов’язковим умовам одночасно (окремо вони не працюють). По-перше, це місто мало би бути найстаршим зі збережених до сьогодні, життя в якому ніколи б не переривалося (Пантікапей-Керч цілком відповідає цій вимозі, а от Херсонес – ні). А по-друге, це місто мало б належати саме цій країні, і ось тут на Росію чекає справжній і не надто приємний сюрприз.

Всупереч постійним оптимістичним заявам Кремля, жодна країна світу не змінила з 2014 року свого ставлення до анексії Криму Росією та не визнала півострів російським. І донині лише 10 союзників Москви зафарбовують Крим у кольори її прапору, 100 інших продовжують наголошувати, що півострів – український. Отже, Керч і справді є найдавнішим вцілілим містом усієї Східної Європи на північ від Дунаю. Але містом не Росії, а України.

А найдавнішим збереженим містом у міжнародно-визнаних кордонах Російської Федерації все ж, незважаючи на гучні заяви, залишається Дербент – на 600 років молодший за українську Керч.

Сергій Громенко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-