Фігуранта

Фігуранта "справи Сенцова" відвідав український консул

Укрінформ
До засудженого в Росії за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму викладача історії Олексія Чирнія допустили українського консула.

Про це розповів генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський, повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що чотири місяці українські дипломати не могли потрапити до Олексія Чирнія у виправній колонії №15 у Батайську Ростовської області. У кінці серпня цього року російська сторона заявила генконсульству України в Ростові-на-Дону, що Чирній – громадянин Росії і у зв'язку з цим «немає підстав для допуску до нього українських консулів».

"Генконсул 26 листопада передав Олексію Чирнію ліки для серцево-судинної системи, оскільки він останнім часом став відчувати болі в серці. Українцю привезли чергову партію конвертів і марок для листування на суму близько двох тисяч гривень. Незабаром генконсульство планує перерахувати в'язневі матеріальну допомогу на його рахунок у виправній колонії №15", - йдеться у повідомленні.

За словами Малишевського, йому вдалося проговорити з Олексієм Чирнієм близько півтори години. Умови перебування в колонії Батайська Олексій Чирній називає задовільними у порівнянні зі своїм перебуванням в низці інших пенітенціарних закладів Росії.

Генконсул повідомив, що українські дипломати продовжують залучати до відвідування українських політв'язнів правозахисні групи Ростовської області і членів обласної громадської спостережної комісії. Їхній наступний візит до Олексія Чирнія запланований на другу половину грудня.

Читайте також: Мати Кольченка на одиночному пікеті в Криму привітала Сенцова

Як повідомляв Укрінформ, українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму 10 травня 2014 року. Їх звинуватили в підготовці терактів, засудивши Кольченка до 10, а Сенцова - до 20 років позбавлення волі. Разом з ними також затримали Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія. Афанасьєва у 2016-му році обміняли, Чирній продовжує сидіти у колонії.

Усього в Росії та анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-