ГПУ повідомила про підозру вісьмом військовим РФ

ГПУ повідомила про підозру вісьмом військовим РФ

Керченська криза
Укрінформ
У процесі досудового розслідування щодо прояву агресії РФ стосовно українських моряків у Керченській протоці 25 листопада зібрано 17 томів доказів, готуються підозри ще понад 10 військовим РФ.

Про це у Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган. 

“Під час досудового розслідування фактично за 7 днів зібрано 17 томів доказів вчинення Російською Федерацією агресії по відношенню до українських Військово-морських сил ЗСУ. Зокрема: допитано 75 свідків (командування ВМС, оперативні чергові та їх помічники, екіпажі кораблів «Горловки» та «Балти» та інші військові службові особи); визнано та допитано трьох потерпілих - родичів поранених військовослужбовців; проведено 51 огляд документів та інтернет-сайтів”, - написала Сарган.

За її словами, у ході досудового розслідування також було проведено два огляди суден, які повернулись до порту Одеси; отримано докази радіоперемовин між кораблями Чорноморського флоту Російської Федерації, прикордонної служби ФСБ РФ та ВПС і протиповітряної оборони ЗС РФ з приводу ведення агресивних дій, нападів на кораблі ВМС ЗСУ та членів екіпажу; відібрано зразки голосу в основних свідків - членів екіпажів «Горловки» та «Балти» для проведення експертизи; отримано низку тимчасових доступів до речей і документів.

Сарган уточнила, що за результатами проведених слідчих дій повідомлено про підозру вісьмом особам: начальнику прикордонного управління ФСБ АР Крим та м. Севастополя контр-адміралу Станкевичу С.М. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; заступнику керівника Прикордонної служби ФСБ РФ – керівнику департаменту берегової охорони віце-адміралу Мєдвєдєву Г.М. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; начальнику служби пункту управління ФСБ РФ по республіці Крим та м. Севастополь капітану 1 рангу Ромашкіну Р.О. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; заступнику начальника управління-начальник відділу берегової охорони прикордонного управління ФСБ по республіці Крим капітану 1 рангу Шеіну А.Б. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; командиру прикордонного сторожового корабля «Дон» капітану 2 рангу Саляєву О.М. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; начальнику служби у м. Керч пункту управління ФСБ РФ по республіці Крим капітану 2 рангу Шатохіну О.В.; командиру малого протичовнового кораблю «Суздалець» капітану 3 рангу Щербакову С.О. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України; командиру сторожового корабля «Ізумруд» капітану 3 рангу Шипіцину А.О. за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п. 1, п. 12 ч. 2 ст. 115 КК України.

“28.11.2018 Станкевича С.М., Мєдвєдєва Г.М.; Ромашкіна Р.О., Шеіна А.Б., Саляєва О.М., Шатохіна О.В., Щербакова С.О. та Шипіцина А.О. оголошено у розшук”, - зазначила Сарган.

За її словами, наразі отримано ухвали суду про затримання цих підозрюваних з метою приводу для розгляду клопотань про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. “Найближчим часом планується повідомити про підозру понад 10 військовослужбовцям Чорноморського флоту Російської Федерації, прикордонної служби ФСБ РФ та ВПС і протиповітряної оборони ЗС РФ від молодшого офіцерського складу до генералів”, - уточнила Сарган.

Читайте також: Полозов заявляє про "сепаратні" угоди адвокатів із родичами моряків

Як повідомлялося, 25 листопада прикордонні кораблі Росії обстріляли і захопили українські кораблі у нейтральних водах Керченської протоки. Були заарештовані 24 українських військових. Вони перебуватимуть під арештом до 25 січня 2019 року. Моряків так званий суд обвинувачує у незаконному перетині “кордону”. Всіх військовослужбовців доставили в Москву.

У зв'язку з агресією з боку Росії в 10 областях України оголошено воєнний стан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-