У Керченській протоці застрягли близько 170 суден, які очікують на прохід

У Керченській протоці застрягли близько 170 суден, які очікують на прохід

Укрінформ
У Керченській протоці перебувають близько 170 суден, які очікують на прохід як в один, так і в інший бік.

Про це голова Держприкордонслужби Петро Цигикал сказав в інтерв'ю на телеканалі UA|TV, повідомляє прес-служба ДПСУ.

"Ці судна очікують на прохід як в один, так і в інший бік", - зазначив Цигикал.

Він додав, що Росія в першу чергу пропускає власні та іноземні судна, які йдуть в їхні порти, і в останню чергу - судна, які прямують в українські порти.

"Йде тиха економічна блокада. Практично режим вони не змінили, тільки ускладнили. Відповідно така кількість суден в маленькій протоці впливає на безпеку судноплавства", - наголосив очільник українського прикордонного відомства.

Читайте також: РФ частково розблокувала українські порти в Азовському морі - Омелян

Зазначимо, що Російська Федерація чинить перешкоди та блокує рух кораблів через окуповану нею Керченську протоку всупереч міжнародному праву та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 2003 року. Відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року, Керченська протока використовується для міжнародного судноплавства.

За наявними даними, ще кілька днів тому кількість суден в Керченській протоці становила більше 400.

Країна-агресор навмисно змушує українські та іноземні торгові судна тривалий проміжок часу очікувати на прохід. При цьому окупанти свої "зусилля" спрямовують саме на кораблі, що прямують в українські порти. За минулу добу вони пропустили лише 7 суден в обох напрямках з/до портів України. Водночас пріоритет проходу Керченською протокою надається судам під прапором РФ та судам, що прямують до/з російських портів. Таких суден прослідувало більше 20. При цьому днем раніше кількість суден становила 10 та 40 відповідно.

Окрім порушення норм міжнародного права, Росія також не зважає на ризик виникнення аварійних ситуацій через збільшення і накопичення суден на якірних стоянках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-